Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić s predsjednikom Uprave Gazproma - Cilj nam je smanjiti cijenu plina i energenata u gospodarstvu i kućanstvima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/prva_potpredsjednica_vlade_vesna_pusic_s_predsjednikom_uprave_gazproma_cilj_nam_je_smanjiti_cijenu_plina_i_energenata_u_gospodarstvu_i_kucanstvima.jpg

Prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Vesna Pusić sastala se danas s predsjednikom Uprave tvrtke „Gazprom“ Alekseyem Millerom.

U izjavi za novinare nakon sastanka, prva potpredsjednica Vlade kazala je da je ovaj sastanak održan u okviru posjeta predsjednika Uprave Gazproma Hrvatskoj, kao i nastavak na jučerašnji radni sastanak s ministrom gospodarstva Republike Hrvatske. „Teme su projekti vezani na plinski biznis, na mogućnosti izgradnji elektrana na plin i korištenje plina za električnu energiju i mogućnosti istraživanja nalazišta nafte i plina na području Republike Hrvatske, što je za nas interesantna tema s posljedicama i za cijenu plina u gospodarstvu, što znači u mnogim slučajevima pretvaranje današnjih gubitaša u firme koje stvaraju profit, i cijene energenata u kućanstvima, bitni element standarda građana“, rekla je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Naglasila je da je namjera i pozicija Hrvatske da čvrsto stoji iza onoga oko čega se u ovom konkretnom projektu postigne dogovor i iza projekata koje vodi Ministarstvo gospodarstva u suradnji s partnerom.

Aleksej Miller kazao je da se tijekom sastanaka koje je održao u Hrvatskoj razgovaralo o mnogim mogućnostima za suradnju vezanim uz plin, naftu i elektroenergetiku. „Govorili smo o isporuci plina od strane Gazproma na hrvatsko tržište, o mogućnostima povećanja količina isporuka kao i ponudi povoljnijih cijena, te o suradnji u sklopu projekta Južni tok“, rekao je Miller pojasnivši da je na radnoj razini potpisan plan zajedničkih aktivnosti vezanih uz provedbu projekta gradnje plinovodnog odvojka od plinovoda Južni tok. „Mogućnosti isporuke plina prema Hrvatskoj su u količini od 2,7 milijardi kubika godišnje“, dodao je. „Spremni smo ulagati u objekte proizvodnje električne energije u Hrvatskoj i u tom bismo slučaju razmotrili potpisivanje ugovora za izravnu isporuku plina prema takvim objektima“, rekao je predsjednik Uprave Gazproma.



Pisane vijesti