Zakonom o poljoprivrednom zemljištu uvodi se više reda u raspolaganje zemljištem

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/zakonom_o_poljoprivrednom_zemljistu_uvodi_se_vise_reda_u_raspolaganje_zemljistem.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na jučerašnji posjet Beogradu i susret s predsjednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem. „Bilo je krajnje vrijeme da prekinemo zid šutnje. Naš posao je da rušimo zidove tamo gdje ih možemo srušiti bez obzira tko ih je izgradio“, kazao je i nastavio: „U interesu mira i stabilnosti te poslovnom interesu naših tvrtki idemo gdje god možemo i razgovaramo s kim god možemo razgovarati jer je to jedini način“, dodao je premijer Milanović.

Predstavljajući Prijedlog zakona o trošarinama, ministar financija Slavko Linić osvrnuo se na postojeći Zakon koji je u primjeni od siječnja 2010. godine pojasnivši da je njime trošarinski sustav oporezivanja dobrim dijelom usklađen s harmoniziranom razinom EU propisa. „Novi zakon donosi se iz razloga što su se određene direktive promijenile, a dio direktiva koje dosad nismo unijeli unosimo novim zakonom koji će stupiti na snagu 1. srpnja 2013. godine“, kazao je ministar. Najavio je najviše promjena kod duhanskih prerađevina. „U tom dijelu vezano za zahtjeve harmoniziranog sustava Europske unije značajno zaostajemo tako da ćemo biti dužni mijenjati trošarinske propise“, kazao je ministar.Govoreći o energentima, ministar je naglasio da neće biti povećanja cijena energenata za građane jer se izuzela potrošnja građana dodavši da će povećanje cijena za gospodarstvo biti od 1 do 2 posto gdje se troši energija. „Uvođenje trošarina u električnu energiju, koks i plin ne bi trebalo utjecati na poslovanje tvrtki i na krajnje cijene“, zaključio je ministar Linić.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pojasnio je da se ukidaju programi raspolaganja zbog dosadašnje neefikasnosti takvog načina raspolaganja i osnovni oblik novog raspolaganja poljoprivrednim zemljištem je zakup i zakup za ribnjake na 50 godina. Polovica novca od zakupa ići će u državni, a polovica u proračun jedinica lokalne samouprave. „Kroz ovaj zakon ćemo ubrzati raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i uvest ćemo veću disciplinu u raspolaganje zemljištem“, rekao je ministar Jakovina dodavši da će to pospješiti i postupak okrupnjavanja. Naglasio je da će se ovim promjenama pospješiti otvaranje novih radnih mjesta i dobiti veća kvaliteta proizvodnje poljoprivrednih proizvoda. „O ovom zakonu će biti rasprave jer ima puno zainteresiranih što je logično, pa i sama država je zainteresirana jer se radi o onome što se zove strateški resurs“, naglasio je predsjednik Vlade. „Zemljištem se upravljalo na sublokalnoj razini, i upravo to je pogrešan primjer decentralizacije, kazao je dodavši da se mora znati tko što radi.

Predstavljajući Prijedlog zakona o dopuni Zakona o cestama, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić objasnio je da se promjene donose zbog „kaosa“ zatečenog u Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama što se tiče ugovorenih radova za koji nisu osigurana novčana sredstava, kao i netransparentnost što se tiče ugovorenih radova bez lokacijske dozvole i uvjeta gradnje. „Ovim zakonom omogućavamo nastavak započetih poslova građevinskog sektora niskogradnje“, kazao je ministar.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasila je da se konačno napravila razlika između dugotrajnog i kratkotrajnog volontiranja. „Volontiranje će biti bolje mjerljivo i ono što je nama izuzetno važno, budući da imamo veliki broj mladih ljudi koji volontiraju, volontiranje će se mjeriti kao neka vrsta stručnog usavršavanja“, kazala je ministrica Opačić dodavši da bi ovim zakonom volonteri trebali imati više koristi od svoga rada.

Prihvaćen je i Zaključak u vezi s Projektom objedinjavanja svjetlovodne infrastrukture u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske. Ministar Siniša Hajdaš kazao je da velika većina država u Europskoj uniji ima mnogo veću gustoću pristupu širokopojasnom internatu. „Cilj naše strategije i njezine provedbe je stvaranje mogućnosti da svi imaju pristup novoj generaciji širokopojasnog internata, kazao je ministar naglasivši da je trenutna pokrivenost samo 15 posto.



Pisane vijesti