Radimo na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje inflatornih pritisaka i rasta cijene energenata

Slika /Vijesti/2022/18 kolovoza/IMG_2142.JPG

Govoreći u uvodnom dijelu sjednice Vlade o dosadašnjim i daljnjim mjerama za ublažavanje posljedica energetske krize, premijer Plenković najavio je da će Vlada donijeti stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku. "Idemo za dodatnom investicijom u postojeći brod s ciljem da on ima kapacitet 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje", kazao je i dodao kako je s tim povezana  i investicija u plinovod, drugu cijev na dionici Zlobin- Bosiljevo.
"Time ćemo omogućiti, ne samo potpunu opskrbu plinom za Hrvatsku kada je riječ o potrebama kućanstava i industrije nego uistinu činimo Hrvatsku regionalnim energetskim hubom", poručio je.

Otvarajući današnju 140. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Izrazio je sućut obitelji, prijateljima i kolegama preminulog novinara Mislava Bage.
 
"Jutros smo zaista s tugom primili vijest da je preminuo. Ovo je prerani odlazak čovjeka koji je dugi niz godina pratio, osobito rad hrvatske Vlade, Hrvatskog sabora, izborne procese. Ostavio je pečat u hrvatskom političkom novinarstvu i veliki trag. Žao nam je što ga više nema. Izražavamo sućut i njegovim kolegama i suradnicima, osobito na Novoj TV, ali i svim drugim kućama gdje je radio i svim kolegama novinarima. S njim je bilo užitak raditi. Bio je tvrd i nekada težak sugovornik, ali nastojao je izvući od svih svojih sugovornika upravo ono što je važno za hrvatske građane i po tome ćemo ga pamtiti. Iskreno jako nam je žao, i meni je osobno žao, što Mislava više nema s nama", poručio je premijer Plenković.  
 
Osvrnuo se potom na protupožarnu sezonu kazavši kako klimatske promjene utječu na vremenske neprilike te smo svjedoci velikih suša i žega.
 
Zahvalio je hrvatskim vatrogascima, pripadnicima policije, vojske, civilne zaštite, HGSS-a, Crvenoga križa, predstavnicima županija, gradova i općina, te svima ostalima koji su tijekom proteklih mjeseci bili maksimalno angažirani na spašavanju ljudi i dobara i obrani od požara.
 
Preko 7000 požara do sada, u procesu smo nabave dva nova kanadera
 
Podsjetio je da su u mandatu ove Vlade napravljeni ogromni iskoraci kada je riječ o vatrogastvu. Hrvatska vatrogasna zajednica podignuta je na razinu Središnjeg državnog ureda, donesen je novi Zakon o vatrogastvu, uložena su znatna financijska sredstva u materijalna prava i opremu.
 
U ovoj je godini nažalost, istaknuo je, bilo jako puno požara, puno više nego prošle godine, preko 7000 do sada, a i druge sredozemne države također se bore s velikim požarima.
 
Zahvalio je i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pilotima i tehničarima, koji su djelovali na cijelom našem teritoriju, ali su pomagali i u gašenju požara u Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i drugim zemljama.
 
Istaknuo je kako je Hrvatska u procesu nabave dva nova kanadera kroz Mehanizam "rescEU", a i inače spada među one članice koje imaju velike sposobnosti zrakoplovstva u protupožarnim aktivnostima. 
 
"U okviru Sustava domovinske sigurnosti nastavit ćemo jačati sve sastavnice koje pridonose obrani od požara", poručio je.
 
I dalje trebamo biti oprezni u vezi koronavirusa
 
Govoreći o trenutnoj situaciji s epidemijom koronavirusa, najavio je da će se danas nakon sjednice Vlade održati sastanak članova Vlade i Stožera civilne zaštite.
 
Upozorio je kako i dalje treba biti oprezan jer je virus i dalje tu i ugrožava one koji su najkrhkijeg zdravstvenog stanja.
 
"Na nama je i dalje da svojim odgovornim ponašanjem štitimo i zdravlje i život, prije svega cijepljenjem, ili docjepljivanjem za one za koje će biti takve preporuke", kazao je.
 
 
Govoreći o brojnim aktivnostima u kratkoj ljetnoj pauzi od dva tjedna, naveo je, između ostalih, posjet Istarskoj županiji, proslavu obljetnice Oluje i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, Sinjsku alku, susret s pripadnicima Prvog hrvatskog redarstvenika te Dan Grada Imotskog.
 
Procjene su da će prihodi od turizma biti 11,3 milijarde eura
 

Posebno važnim u nizu tih aktivnosti izdvojio je susret članova Vlade s predstavnicima turističkog sektora. U tom je kontekstu naglasio da je turistička sezona u Hrvatskoj zaista izvrsna, dodavši da trenutno ovdje boravi oko milijun i 60 tisuća turista.
 
Najbrojniji su Nijemci, pa Talijani, Slovenci, Poljaci, Austrijanci. Najviše turista trenutno je u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
 
"Sve skupa je od početka godine ostvareno 13,1 milijun dolazaka sa 73,4 milijuna noćenja. U usporedbi s prošlom godinom to je 45 posto više dolazaka i 32 posto više noćenja, a u odnosu na rekordnu 2019. mi smo na 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja", naveo je predsjednik Vlade.
 
Posebno su dobre, istaknuo je, najave za jesen – produljuje se sezona, prihodi rastu. Procjene su da će prihodi biti veći nego 2019. godine i to za 800 milijuna eura – odnosno 11,3 milijarde eura.
 
Zahvalio je svim predstavnicima turističkog sektora koji su napravili kvalitetne pripreme i Hrvatsku predstavili na različitim tržištima.
 
U vremenu od 2020., zahvaljujući Vladinoj politici očuvanja radnih mjesta u vremenu pandemije, 800 tisuća radnika u privatnom sektoru primalo je plaće od strane države i time je premoštena velika kriza koja bi inače pogodila brojne gospodarske subjekte, uključivši one u turističkom sektoru i onima s njim povezanima, kazao je premijer.
 
Ukupni rezultati sezone, najavio je, rezimirat će se na Danima hrvatskog turizma početkom listopada u Šibeniku.
 
Danas strateška odluka o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku
 
Govoreći o energentima, osvrnuo se na stalne Vladine aktivnosti, a u proteklih nekoliko tjedana održano je i nekoliko telefonskih sjednica Vlade na kojima su smanjivane cijene naftnih derivata.
 
Podsjetio je da je ograničena marža, smanjene su trošarine, a trenutno cijene za benzin iznose 11,19 kuna po litri, za dizel 12,12 kuna po litri, te za plavi dizel 8,49 kuna po litri.
 
Da nije bilo Vladinih mjera, istaknuo je premijer, te bi cijene bile 13,06 kuna po litri za benzin, a za dizel 14,57 kuna po litri, dok bi za litru plavog dizela bilo potrebno izdvojiti 9,38 kina.
 
Što se tiče priprema za zimsku sezonu, kada je riječ o opskrbi plinom, istaknuo je da se skladište Okoli puno predviđenom dinamikom, a danas je zapunjennost dosegla 68 posto, a početkom listopada bit će preko 90 posto.
 
Danas će Vlada, najavio je, donijeti stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku.
 
"Idemo za dodatnom investicijom u postojeći brod s ciljem da on ima kapacitet 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje", kazao je premijer Plenković.
 
S tim je povezana i investicija u plinovod, drugu cijev na dionici Zlobin- Bosiljevo.
 
"Time ćemo omogućiti, ne samo potpunu opskrbu plinom za Hrvatsku kada je riječ o potrebama kućanstava i industrije nego uistinu činimo Hrvatsku regionalnim energetskim hubom", poručio je predsjednik Vlade.
 
PDV na solarnu energiju – 0 posto
 
Premijer Plenković ovom je prigodom podsjetio da je Vlada svojim proljetnim paketom mjera spriječila značajniji rast cijena energenata za građane, zaštitila najugroženije socijalnim transferima, smanjila PDV na toplinsku energiju i na hranu.
 
Smanjit će se i PDV na solarnu energiju, dodao je, kako bi se dugoročno napravila tranzicija i osigurala opskrba električnom energijom – tu će stopa PDV-a biti 0 posto.
 
Izvijestio je da resorna ministarstva rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje ne samo inflatornih pritisaka nego i cijenu energenata.
 
"Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave i koje imaju poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima, ali Vlada ima ideje kako da riješi taj problem dugoročno i održivo i to ćemo predstaviti kroz nekoliko tjedana", najavio je predsjednik Vlade. 
 
Iznio je podatke o inflaciji Hrvatskog zavoda za statistiku. U srpnju 2022. u odnosu na srpanj 2021. prosjek je veći za 12,3 posto, što je gotovo identično stopi inflacije u lipnju, kada je bila 12,1 posto.
 
U godišnjem prosjeku – od kolovoza 2021. do srpnja 2022. – cijene dobara i usluga više su za 7,1 posto.
 
Najveći udio porastu potrošačkih cijena je u sljedećim skupinama – prijevoz, zatim hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli, pokućstvo, rekreacija i kultura.
 
Predsjednik Vlade najavio je da će se sljedeći tjedan održati tri sjednice Vlade –  u ponedjeljak, telefonska, koja će biti posvećena cijeni naftnih derivata, zatim u srijedu, koja će u potpunosti biti posvećena paketu zakona vezanih za pristupanje Hrvatske europodručju, te u četvrtak redovita sjednica Vlade.



Pisane vijesti