​Brnjac za HTV: Važno je razvijati cjelogodišnji turizam

O strategiji turizma, sezoni i brojevima u središnjem Dnevniku govorila je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Strategija je bila do 2020. povećati udio hotela u ukupnom smještaju na 18%, no danas i dalje imamo udio od svega 13%, zahuktava se i dalje izgradnja apartmana. Kako promijeniti trend?

- Javni pozivi su završeni, uskoro će biti raspisani, počinje se ulagati u hotelski smještaj. Bilo kroz male obiteljske hotele, bilo kroz velike sustave. U zelenu i digitalnu tranziciju. Tako podizanjem kvalitete i stvaranjem dodane vrijednosti to možemo izmijeniti, tako se razvija i cjelogodišnji turizam, istaknula je ministrica.

Što je s kategorizacijom obiteljskog smještaja?

- To je detektirano u našoj strategiji, moramo razlikovati iznajmljivanje kod domaćina i rentijerstvo. To se mora razlikovati ekonomskom politikom. Napravit ćemo novu modernizaciju i kategorizaciju privatnog smještaja s ciljem podizanja kvalitete, dodaje.

Brnjac dodaje da će se upravljanjem destinacijama vidjeti koje su održive i na kakav način. Naime, mnoga se mjesta i gradovi "guše" zbog velikog broja gostiju.

- Trebat će podvući crtu, to je alat koji ćemo dati turističkim zajednicama, a što će omogućiti lokalnim i regionalnim samouprava da odluče kakav turizam žele.

- Vrlo je važno razvijati cjelogodišnji turizam. Treba razvijati turizam na kontinentu, primjerice kroz lječilišni segment. Dobar je primjer Topusko, dodaje ministrica.

Izvor: HRT
 

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac