Radimo na posebnom zakonu o Vukovaru, želimo pomoći gospodarskom razvoju i kvalitetnim uvjetima života i poslovanja

Slika /Vijesti/2018/11 studeni/16 studenoga/DSC_1137.JPG

Poslat ćemo poruku pijeteta prema žrtvi hrvatskih branitelja, poruku mira, pomirbe, suživota i nasljeđa politike mirne reintegracije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. A isto tako voditi računa o žrtvama i poslati poruku naše opredijeljenosti da se svi ratni zločini moraju procesuirati, kazao je otvarajući sjednicu Vlade premijer Andrej Plenković u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Govoreći o aktualnim temama koje su obilježile protekli tjedan, na početku današnje sjednice Vlade predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru na kojem su ministri odgovarali na niz pitanja iz brojnih područja od interesa za hrvatsku javnost te o provođenju programa i politika Vlade, ocijenivši kako su poslane bitne poruke o svemu onome što Vlada radi.

Istoga dana predsjednik Vlade predstavio je zastupnicima Izvješće o sastancima Europskoga vijeća, koje je ovoga puta objedinilo četiri sastanka – dva formalna u Bruxellesu te dva neformalna u Sofiji i Salzburgu. Naglasio je kako se radi o raspravama koje su korisne onima koji žele pratiti europske i globalne trendove i važnost tih tema, posebno što se približava hrvatsko predsjedanje Europskim vijećem.

Vlada razumije značaj brodogradilišta

Referirao se zatim i na posjet brodogradilištu 3. maj, gdje je jučer zajedno s ministrima Horvatom i Butkovićem razgovarao s novom Upravom Uljanik grupe, sindikatima i radnicima. Kazao je kako su počele isplate plaća preko Agencije za osiguranje radničkih potraživanja.

„Vlada, kao što je pomogla i cijelu ovu godinu sa sanacijskim jamstvom, u kontekstu restrukturiranja, te s jamstvima koje smo preuzeli za srpanj i kolovoz, sada i s ovim praktički omogućujemo funkcioniranje i plaće svim zaposlenicima cijele grupe“, rekao je predsjednik Vlade.

Naglasio je da Vlada razumije značaj brodogradilišta i u Puli i u Rijeci za hrvatsku industriju i želi da se proizvodnja nastavi, međutim, dodao je, to se mora učiniti na način da se restrukturiranje napravi i s kvalitetnim strateškim partnerom i s ciljem da ta brodogradilišta funkcioniraju prema tržišnim načelima.

Upozorio je da su višegodišnje državne potpore, nakon članstva u Europskoj uniji, došle svome kraju te  da se sada mora obratiti pozornost na novi početak koji mora biti drugačiji od dosadašnje prakse. Dodao je da se razgovara s mnogim potencijalnim ulagačima, o čemu će detaljnije izvijestiti javnost kada te potencijalne ponude budu konkretizirane.

Osvrnuo se potom na otvaranje radova na fazi 2B1 Istarskoga ipsilona, kazavši da će dovršenjem dionice od Pazina do Učke praktički biti kompletiran Istarski ipsilon na istarskoj strani. Radi se o dionici dugoj 28 kilometara te projektu vrijednom 1,2 milijarde kuna kroz javno privatno partnerstvo između francuske tvrtke Buoygues i Republike Hrvatske. Dodao je da će na radovima biti zaposleno preko tisuću ljudi te da će se dovršetkom dionice i gospodarstvo i turizam u Istri dignuti na još višu razinu.

Hrvatska načelno podržava dogovor o Brexitu

Predsjednik Vlade jučer je u Opatiji održao predavanje na temu europskoga projekta studentima iz Europske udruge studenata prava, njih 400 iz 35 zemalja.

U tom je kontekstu premijer Plenković dodao da taj projekt ima i dramatične teme, poput Brexita. Kazao je da Hrvatska načelno podržava dogovor koji je postignut na razini pregovarača. Dodao je da je pronađeno kompromisno rješenje za pitanje carinskoga režima za Sjevernu Irsku te očekuje da se, ukoliko se postigne suglasje prije svega između političkih aktera u Ujedinjenoj Kraljevini, proces potpisivanja i ratifikacije dovrši na vrijeme.

Pritom je naglasio da taj dokument, budući da se radi o ugovoru između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, ne podliježe ratifikaciji u nacionalnim parlamentima nego isključivo u Europskom parlamentu i parlamentu Ujedinjene Kraljevine.

Govoreći o 100. obljetnici završetka Prvog svjetskog rata kazao je da je on dostojanstveno obilježen u Hrvatskoj nizom različitih aktivnosti.

Ministar Božinović na konferenciji u Marakešu

Na današnjoj sjednici Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova predstavit će informaciju o Globalnom kompaktu o sigurnim, urednim i redovnim migracijama, odnosno o vođenim i završenim pregovorima, slijedom Opće skupštine UN-a iz 2016., na kojoj je izražena želja međunarodne zajednice da pronađe globalno rješenje za zakonite migracije.

Istaknuo je da taj dokument nije međunarodni ugovor i nije obvezujući, već predstavlja katalog mjera pri čemu svaka zemlja zadržava suvereno pravo da formira i oblikuje svoju migracijsku politiku. Dodao je da on ne predstavlja nikakav problem već je u cijelosti ugrađen u temeljne točke Vladine migracijske politike.

„Problem migracija je tu, bit će s nama još veliki broj godina i zato su zajednički odgovori nužno rješenje. Tu Hrvatska mora voditi odgovornu i razboritu politiku, za koju se mi zalažemo, vodeći računa o našim nacionalnim interesima i ne podliježući ni u kojem trenutnu bilo kakvim poluinformacijama, dezinformacijama, sijanju straha i panike u javnosti“, poručio je predsjednik Vlade.

Premijer Plenković kazao je da će Hrvatsku na konferenciji o Globalnom kompaktu u Marakešu predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Samo istinom prema boljoj budućnosti Vukovara

U nedjelju, 18. studenoga, obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Tim je povodom predsjednik Vlade kazao kako će mu prisustvovati veliki broj članova Vlade, dok će jedan dio otići u Škabrnju.

„Poslat ćemo poruku pijeteta prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih onih koji su poginuli u obrani domovine, poslati poruku mira, pomirbe, suživota i nasljeđa politike mirne reintegracije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. A isto tako voditi računa o žrtvama i poslati poruku naše opredijeljenosti da se svi ratni zločini moraju procesuirati, a oni koji su za njih odgovorni kazniti jer samo istinom moramo ići prema budućnosti koja je u najvećem interesu svih građana Vukovara“, poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je da Vlada želi pomoći gospodarskom razvoju Vukovara, kako bi se tamo ostvarili kvalitetniji uvjeti života i poslovanja stoga radi na posebnom zakonu o gradu Vukovaru, koji mora biti u skladu sa svim propisima koji se tiču dopuštenih državnih potpora.

„Želimo nastaviti slati signale koji su konstruktivni i razvojni za grad Vukovar“,  naglasio je.

Na kraju je čestitao Vatrenima na još jednom sjajnom uspjehu jučer u utakmici Lige nacija protiv reprezentacije Španjolske.



Pisane vijesti | Andrej Plenković