Radni sastanak hrvatske i slovenske Vlade danas na Brijunima

Radni susret hrvatske i slovenske vlade na kojem se očekuje potpisivanje nekoliko važnih međudržavnih sporazuma održat će se u petak na Brijunima, slovenska je vlada u četvrtak na redovnoj sjednici potvrdila paket sporazuma koji će biti potpisani, a ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel o tome je popodne informirao i parlamentarni odbor.

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Radni susret hrvatske i slovenske vlade na kojem se očekuje potpisivanje nekoliko važnih međudržavnih sporazuma održat će se u petak na Brijunima, slovenska je vlada u četvrtak na redovnoj sjednici potvrdila paket sporazuma koji će biti potpisani, a ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel o tome je popodne informirao i parlamentarni odbor.

Iz Banskih dvora najavljuju potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata te sporazuma o suradnji u gospodarstvu, kulturi i drugim područjima.

Premijer Sanader je za sjednicu rekao da je od "povijesnog značaja" i ocijenio da je prijateljstvo dviju susjednih zemalja neupitno.

"Sigurno da to (radni sastanak) svjedoči o prijateljstvu Hrvatske i Slovenije koje je neupitno, a ja sam kao i slovenski kolega, premijer Janša, uvijek zastupao tezu da je ono što je zajedničko i što nas povezuje daleko jače i snažnije nego nekoliko otvorenih pitanja", rekao je Sanader u petak u Istri.

Slovenska je vlada donijela izvješće o zaključenim pregovorima za sklapanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaja poreza, sporazuma o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima i promjenama sporazuma o trgovačko-gospodarskim odnosima.

Prihvaćena je i izjava o izbjegavanju incidenata koja će biti potpisana na sastanku na Brijunima.

Rupel je nakon zatvorene sjednice izjavio da će dvije vlade na Brijunima potpisati izjavu o izbjegavanju incidenata.

Izjava, rekao je Rupel, proizlazi iz principijelnog stajališta da obje strane "poštuju stanje na dan 25. lipnja 1991.", rekao je Rupel, reagirajući tako na strah nekih stranaka i pojedinaca u Sloveniji da bi izjava mogla "prejudicirati (rješenje) pitanja granice" ili "legalizirati jednostrane hrvatske poteze u Piranskom zaljevu".

Rupel je izjavu doveo u kontekst "revitalizacije" međudržavnog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji koji između Hrvatske i Slovenije uspješno funkcionira već više godina.

Slovenija i Hrvatska godinama vuku nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je i nedefiniran dio granice. No nakon manjih pograničnih incidenata što su uoči slovenskih izbora kulminirali ujesen 2004., dvije su zemlje počele snažno isticati pozitivnu stranu međusobnih odnosa minorizirajući nesuglasice.

Slovenija je pritom uvjerljivo podupirala Hrvatsku u njezinu nastojanju da čim prije počne pregovore o članstvu s Europskom unijom.

Istog dana kad i radni sastanak na Brijunima, u Puli će se održati prva sjednica Zajedničke hrvatsko-slovenske povijesne komisije, koja okuplja znanstvenike iz obje zemlje s ciljem razmatranja svih aspekata prijateljskih odnosa, stoji u priopćenju hrvatske Vlade.



Pisane vijesti