Razgovarali smo sa županima o mjerama i procesu cijepljenja, pričekat ćemo stav EMA-e oko AstraZenece

  • Slika /Vijesti/2021/travanj/06 travnja/14.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak nakon video-sastanka premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima županija da se razgovaralo o epidemiološkim mjerama i procesu cijepljenja protiv covida-19, kako bi županije bile spremne na prihvaćanje većih količina cjepiva.

Na video-sastanku su sudjelovali predstavnici županijskih stožera civilne zaštite, župani te ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo.

"U ovom tjednu će doći nešto manje od 100.000 doza cjepiva, a do kraja travnja oko 490.000 doza. Dakle, brojni su izazovi pred nama, pogotovo ako uzmemo u obzir ovo što se događa sa cjepivima pojedinih proizvođača. Na sve što je pred nama moramo odgovoriti na promišljeni način", izjavio je Beroš nakon sastanka.

Ravnatelj Krunoslav Capak HZJZ-a kaže kako je za očekivati da ćemo do kraja lipnja, s dodatnim dozama cjepiva, postići procijepljenost stanovništva od 50 posto, što će biti približno kao u većini zemalja EU-a.

U skladu s brojem stanovnika

Što se tiče distribucije cjepiva, rekao je kako je na sastanku je prikazana tablica koja sadrži broj doza koje će distribuirati po županijama u skladu s brojem stanovnika, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se i dalje dostavlja 20 posto više.

Nešto više cjepiva dosad je dostavljeno i u Dubrovačko-neretvansku i Primorsko-goransku županiju zbog loše epidemiološke situacije, no glavni princip i dalje ostaje distribucija prema broju stanovnika.

Pričekati službeni stav EMA-e o vezi AstraZenece i tromboza

Capak je rekao kako su neke županije pri kraju s drugom fazom cijepljenja pa će ranije krenuti s trećom, kao i da ne treba čekati završetak druge faze jer će trebati potrošiti količine cjepiva koje budu stizale.

Kad je riječ cijepljenju turističkih djelatnika i drugih prioritetnih skupina, najavljeno je da će o tome biti govora sutra na međuresornom sastanku nakon užeg kabineta Vlade.

Beroš i Capak smatraju kako treba pričekati službeni stav Europske agencije za lijekove (EMA) u odnosu na tvrdnju jednog od dužosnika EMA-e da "postoji veza" između AstraZenecina cjepiva i pojave tromboza kod nekih osoba koje su primile to cjepivo.

"Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e”, rekao je Beroš.

Capak je istog mišljenja te kaže kako samo onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave može dati ocjenu cjepiva.

“Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto u preporukama i uputama za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi”, dodao je Capak.

Stožer: U Hrvatskoj koronavirusom zaraženo novih 735 osoba

U Hrvatskoj je novih 735 osoba zaraženo koronavirusom, 30 ih je umrlo u protekla 24 sata, a u zemlji je trenutno aktivno 11.028 slučajeva zaraze, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među zaraženima, 1713 pacijenta su na bolničkom liječenju, od kojih je 155 na respiratoru. U protekla 24 sata oporavila se 1531 osoba, a testirano ih je 6333.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 280.899 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 735 u protekla 24 sata.

Oporavilo se 263.758 osoba, od toga 1531 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata umrlo je 30 osoba, a ukupno je u Hrvatskoj umrlo 6113 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.589.987 osoba, od toga 6333 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 26.592 osobe.

Zaključno s 5. travnjem utrošeno je 524.724 doza, a cijepljeno je 426.310 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 326.247 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 98.414 osoba. Za 1649 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti | Vili Beroš