Reakcija Ministarstva na Članak Upao sam u HZZO jer me ministrica nije htjela primiti

U povodu članka objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji 7. srpnja 2007. godine pod nazivom „Upao sam u HZZO jer me ministrica nije htjela primiti“ Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.

Potpuno su, naime, neistiniti navodi hrvatskog branitelja Dražana Milardovića, koji je 5. srpnja ove godine u prostorijama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Splitu naoružan ručnim bacačem „zoljom“ zatočio nekoliko djelatnika, kako se na taj čin odlučio jer ga potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor nije htjela primiti. Prije svega moramo istaknuti kako se Dražan Milardović nikada do sada nije niti obraćao potpredsjednici Kosor sa bilo kakavim zahtjevom za prijem, a u kontaktu s Ministarstvom bio je samo zbog ponovnog postupka utvrđivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida koji je u tijeku.

Ističemo kako je temeljno načelo u radu, otkako je na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor, isključivo poštivanje struke, pri čemu se ništa ne može riješiti bilo kakvim pritiscima. Stupanj invalidnosti temeljem sudjelovanja u Domovinskom ratu određuje stručno liječničko povjerenstvo, i na tu stručnu ocjenu ne može niti želi utjecati ni potpredsjednica Kosor niti Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje obavlja upravno postupanje u predmetima utvrđivanja invalidnosti HRVI-ima iz Domovinskog rata. Dakle, samo stručna liječnička povjerenstva utvrđuju je li netko hrvatski ratni vojni invalid ili nije, i ako jest kolikog je stupnja. Iznos pripadajuće invalidnine također je utvrđen zakonskim propisima, sukladno stupnju invalidnosti. Ministarstvo i ovim putem poručuje kako nitko nikakvim pritiscima, pa ni prijetnjama „zoljom“, ne može ishoditi bilo kakva prava prava mimo postojećih zakona i predviđenih procedura.

Također napominjemo kako potpredsjednica Kosor svakodnevno zaprima stotinjak dopisa sa zahtjevima za pomoć i osobni prijem, koje odmah po primitku prosljeđuje svojim suradnicima sa konkretnim napucima i zaduženjima. Da je gospodin Dražan Milardović bilo kakvim uobičajenim putem tražio prijem u svezi rješavanja svog statusa HRVI-a sasvim je sigurno da bi njegovom zahtjevu bilo udovoljeno.



Pisane vijesti