Sanader-Scheffer: Optimizam glede pozivnice Hrvatskoj za članstvo u NATO-u na summitu u Bukureštu

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u subotu u razgovoru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom optimizam glede pozivnice Hrvatskoj za članstvo u NATO na summitu Saveza u Bukureštu 2008.

ZAGREB, 7. srpnja 2007. (Hina) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u subotu u razgovoru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom optimizam glede pozivnice Hrvatskoj za članstvo u NATO na summitu Saveza u Bukureštu 2008.

Premijer Sanader i glavni tajnik NATO-a su, kako je priopćeno, na marginama Croatia Summita u Dubrovniku razgovarali o perspektivama RH za ulazak u NATO te o ispunjenju zadnjeg Akcijskog plana za članstvo u NATO-u. Glavni tajnik NATO-a je bio vrlo optimističan glede pozivnice RH za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu na summitu u Bukureštu 2008. te je izrazio zadovoljstvo napretku i pripremama koje je Vlada RH provela u obrambenom sektoru, priopćio je Ured Vlade RH za odnose s javnošću.

Hrvatski premijer razgovarao je i s predsjedavajućim OESS-a Miguelom Angelom Moratinosom, a njihov je susret, kako je priopćeno, protekao u znaku velikog priznanja uspjehu Hrvatske i OESS-a u provedbi ciljeva misije u Hrvatskoj. Moratinos je čestitao na uspješnom dovršetku tranzicije i visokoj razini razvitka demkoratskih institucija u Hrvatskoj. Hrvatska se od zemlje kojoj je bila potrebna međunarodna pomoć u tim procesima uspješno pretvorila u zemlju koja danas takvu pomoć i potporu pruža drugima, rekao je Moratinos. Tijekom sastanka, kao i na summitu, španjolski je dužnosnik kazao da će kao predsjedavajući OESS-a predložiti završetak misije OESS-a u Hrvatskoj. U svojstvu ministra vanjskih poslova Kraljevine Španjolske premijeru Sanaderu prenio je poziv premijera Zapatera da posjeti Španjolsku, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Premijer Sanader sastao se i s glavnim tajnikom Vijeća Europe Terryjem Davisom koji mu je posebno zahvalio na aktivnoj ulozi Hrvatske u Vijeću Europe. Prema priopćenju, Davis je istaknuo Hrvatsku kao primjer drugim zemljama u jugoistočnoj Europi, posebno u izgradnji demokratskih institucija, te dodao da Vijeće Europe cijeni njezinu aktivnu ulogu u svim procesima u ovom dijelu Europe.

Slovački premijer Robert Fico je na bilateralnom sastanku s premijerom Sanaderom dao punu potporu Slovačke ulasku Hrvatske u EU i NATO te predao posebno pismo u kojem Slovačka izražava potporu završetku misije OESS-a u Hrvatskoj.

U razgovorima premijera Sanadera s latvijskim premijerom Aigarsom Kalvitisom, koji je bio domaćin posljednjeg NATO Summita u Rigi, obojica premijera istaknula su kako dubrovački summit predstavlja važnu postaju u daljnjem jačanju euroatlantskih odnosa i dobru pripremu za predstojeći NATO summit u Bukureštu na proljeće 2008. Premijer Kalvitis izrazio je latvijsku podršku članstvu Hrvatske u NATO savezu i Europskoj uniji.

Premijer Sanader susreo se i s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carlom Bildtom. Razgovarali su o stanju u jugoistočnoj Europi. Švedski ministar vanjskih poslova najavio je posjet premijera Frederika Reinfeldta Hrvatskoj za kolovoz 2008. godine, priopćeno je iz Ureda Vlade RH za odnose s javnošću.



Pisane vijesti