Reakcija na članak „Novi izračuni za sve branitelje“ objavljen 6. listopada 2006. godine u Večernjem listu

Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti ovim putem odbacuje sve spekulacije o broju zaprimljenih prigovora na izračune udjela u Fondu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i navodno neodgovaranje na istiznesene u članku „Novi izračuni za sve branitelje“, objavljenog u Večernjem listu 6. listopada 2006. godine.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ovim putem odbacuje sve spekulacije o broju zaprimljenih prigovora na izračune udjela u Fondu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i navodno neodgovaranje na iste, iznesene u članku „Novi izračuni za sve branitelje“, objavljenog u Večernjem listu 6. listopada 2006. godine.
Ističemo kako je autor članka jučer, pisanim putem, jasno izviješten od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kako je, odlukom Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, 27. lipnja 2006. godine donesen zaključak prema kojem su produljeni rokovi za podnošenje prigovora na vremensko razdoblje ratnog puta ili osobne podatke (prezime, adresa i slično) do 31. kolovoza 2006. godine, a za pisani odgovor na prigovore do 30. studenoga 2006. godine. Prigovore na izračun zaprimali su Uredi za obranu i Policijske uprave, koji sa resornim Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova te Erste investom d.o.o., društvom za upravljanje Fondom hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji iste rješavaju te će kompletirana dokumentacija biti dostavljena Erste investu d.o.o., sukladno planiranom roku, odnosno do 30. studenoga 2006. godine. Dakle, potpuno je bespredmetno u ovom trenutku spekulirati o broju od „15.000 prigovora“, te dovoditi u pitanje odgovore na njih, kada je razvidno da cjelokupan posao još nije niti dovršen, upravo zbog produženih rokova.
Točno je da je u samo Ministarstvo pristiglo oko 1.200 pisama s temom o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a na sva zaprimljena pisma potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor osobno je odgovorila te uputila podnositelje kako ispraviti netočne podatke.
I ovim putem osuđujemo ponovno nepotrebno uznemiravanje hrvatskih branitelja od strane autora članka navođenjem potpunih dezinformacija vezanih uz podjele na borbeni i neborbeni sektor, navodno slanje novih izračuna za sve branitelje i ponovno odlučivanje o prigovorima. Također, smatramo potrebnim ponoviti kako su hrvatski branitelji podnosili prigovore, a kako se ne radi o upravnom postupku ne može se niti govoriti o podnošenju žalbi.




Pisane vijesti