Reakcija na medijske navode o postavljanju plakata u svrhu provedbe Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama

Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati u povodu određenih medijskih napisa vezanih uz najam plakatnih mjesta od strane Ministarstva u svrhu provođenja Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženamuključujući i obiteljsko nasilje.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati u povodu određenih medijskih napisa vezanih uz najam plakatnih mjesta od strane Ministarstva u svrhu provođenja Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje.

Naime, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti raspisalo je javno prikupljanje ponuda za pružanje usluga postavljanja jumbo-plakata, a navedena usluga potrebna je za provođenje Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje. Provođenje Kampanje postavljanjem jumbo-plakata vezano je uz obilježavanje Međunarodnog dana žena (8. ožujka), Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (22. rujnu) i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga). Ove aktivnosti dio su ostvarivanja redovitih i unaprijed planiranih aktivnosti hrvatske Vlade u provođenju Kampanje, a jumbo-plakati bit će postavljeni, u povodu obilježavanja svakog od navedenih datuma, na 50 oglasnih mjesta u Republici Hrvatskoj u razdoblju od po 15 dana. Pri tome, zakupljena plakatna mjesta ne mogu i neće biti korištena u nikakve druge svrhe jer je zaključenje poslovnih ponuda o najmu plakatnih mjesta uvijek jasno regulirano ugovorima.

Napominjemo kako je Kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, započela u Republici Hrvatskoj u studenome 2006. godine pod motom „Za nasilje nema opravdanja“. Kampanja se provodi u skladu s napucima Vijeća Europe koje je 2007. godinu proglasilo Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje. Početak same Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, službeno je obilježen u Madridu krajem studenoga 2006. godine, a obilježavanju njezinog službenog početka nazočila je i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Kampanja će se provoditi tijekom čitave 2007. godine i završit će na Međunarodni dan žena - 8. ožujka 2008. godine.

U siječnju 2006. godine, pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, osnovan je Odbor za provedbu Kampanje za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje. U sklopu toga pripremljen je i program aktivnosti Kampanje na nacionalnoj razini, od čega je jedna od aktivnosti i postavljanje jumbo-plakata. Također smatramo potrebnim istaknuti kako su se u Kampanju, sukladno preporukama Vijeća Europe o aktivnijem uključivanju muškaraca u Kampanju i drugih visokih osoba iz političkog i društvenog života dosada uključili predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, koji je sudjelovao i na otvaranju početka Kampanje u Hrvatskoj, predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i predsjednik Upravnog suda mr.sc. Ivica Kujundžić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te zastupnici i zastupnice u Hrvatskom saboru.



Pisane vijesti