Reakcija na zahtjeve Stranke zelenih Županijske grane Osijek o isključenju oboljelih od PTSP-a iz tijela vlasti

Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosokoja je u Vladi Republike Hrvatske zadužena za područje ljudskih pravnajoštrije osuđuju zahtjev Stranke zelenih Hrvatske – Županijske grane Osijek o udaljenju s dužnosti svih članova izvršnih i predstavničkih tijela kojima je dijagnosticiran PTSP-a.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor, koja je u Vladi Republike Hrvatske zadužena za područje ljudskih prava, najoštrije osuđuju zahtjev Stranke zelenih Hrvatske – Županijske grane Osijek o udaljenju s dužnosti svih članova izvršnih i predstavničkih tijela kojima je dijagnosticiran PTSP-a.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor smatraju kako se ovakvim zahtjevom ugrožavaju temeljna ljudska prava svih osoba oboljelih od PTSP-a pa je u tom smislu on sam po sebi neprihvatljiv na bilo kojoj razini. Prihvaćanjem ovakvog šokantnog i društveno neprihvatljivog zahtjeva otvorilo bi se i pitanje medicinske etike te zaštite osobnosti i dostojanstva svih drugih građana, koji boluju i od bilo koje druge bolesti.

Takvim zahtjevom ponajviše se, međutim, vrijeđa dostojanstvo hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, koje se na ovakav način želi dodatno traumatizirati, diskriminirati i socijalno izolirati. Prihvaćenjem takvog zahtjeva urušilo bi se sve djelovanje sadašnje hrvatske Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u pogledu vraćanja dostojanstva hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, a posebice hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP-a. U tom smislu želimo podsjetiti kako je na samom početku mandata upravo na inicijativu potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor ukinuta primjena testa MMPI-II putem kojeg su hrvatski branitelji bili ponižavani i izvrgavani ponovnim traumama. Osim toga prihvaćeni su i svi zahtjevi Konvencije hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP-a iz 2003. godine, uspostavljena je uspješna suradnja sa svim udrugama hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP-a, a kroz novi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata unaprijeđen je sustav psihosocijalne skrbi za hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a i članove njihovih obitelji.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor i dalje će nastaviti s pružanjem potpore svim hrvatskim braniteljima koji su oboljeli i koji se liječe od PTSP-a, nikada pritom ne zaboravljajući kako je riječ o pripadnicima pobjedničke hrvatske vojske koji zaslužuju potporu i poštovanje čitavog društva.



Pisane vijesti