Reakcija na navode dnevnika "24 sata" o navodnim prijetnjama branitelju Franji Tavri

U dnevniku „24 sata“ od 6. travnja 2005. godinu članku pod naslovom „Besramno lažete gospođo ministrice“ naveden je niz neistina i objeda: o navodnom ignoriranju poziva i poruka koje je hrvatski branitelj Franjo Tavra upućivao na javno objavljeni mobitel potpredsjednice Vlade RH i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti gospođe Jadranke Kosoo navodnim prijetnjama upućenim iz Ureda potpredsjednice Vlade RH supruzi g. Tavrte o navodnoj općoj nebrizi ministrice za teško stanje u kojem se nalaze pojedini hrvatski branitelji.

U dnevniku „24 sata“ od 6. travnja 2005. godine, u članku pod naslovom „Besramno lažete gospođo ministrice“ naveden je niz neistina i objeda: o navodnom ignoriranju poziva i poruka koje je hrvatski branitelj Franjo Tavra upućivao na javno objavljeni mobitel potpredsjednice Vlade RH i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gospođe Jadranke Kosor, o navodnim prijetnjama upućenim iz Ureda potpredsjednice Vlade RH supruzi g. Tavre, te o navodnoj općoj nebrizi ministrice za teško stanje u kojem se nalaze pojedini hrvatski branitelji.
S obzirom na težinu posljedica koje može izazvati ovakav način javnog izvješćivanja kojim se izravno dodatno traumatizira ratom i višegodišnjim neprimjerenim odnosom ionako višestruko traumatizirane hrvatske branitelje, dužni smo iznijeti slijedeće činjenice:
Hrvatski branitelj Franjo Tavra, 60% HRVI iz Zagreba obraćao se u posljednjih godinu dana Ministarstvu, obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i ministrici osobno, najčešće se žaleći na loš materijalni status i neriješeno stambeno pitanje. U istom razdoblju djelatnici Ministarstva i savjetnice potpredsjednice Vlade u Vladi RH, višekratno su usmeno kontaktirali s g. Tavra i njegovom suprugom, odgovarajući na njegove upite i tumačeći mu zakonska prava, ali mu nikada nisu upućivali nikakve prijetnje.
U travnju 2004. godine g. Tavra obratio se zamolbom za dodjelu jednokratne novčane pomoći. S obzirom na ukupna mjesečna primanja obitelji Tavra (1.332,87kn mirovine, 2.328,20 kn dodatka na mirovinu, 688,48 kn invalidnine i 1.200,00 kn. mirovine supruge), te poštujući prioritete u rješavanju onih zamolbi koje su upućene zbog teških zdravstvenih problema, posebice zloćudnih bolesti branitelja odnosno članova njihovih obitelji, Povjerenstvo za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći donijelo je negativnu odluku.
Tijekom prošle godine g. Tavru obišli su djelatnici Centra za psihosocijalnu pomoć, pa je donesena odluka o postavljanju na listu za dodjelu stambenog kredita.Uvažavajući sve pravno relevantne činjenice, g. Tavra biti će stambeno zbrinjavan dodjelom stambenog kredita za kupnju stana u organiziranoj gradnji u Zagrebu tijekom 2005. godine.
Prema tome lažne su i neistinite optužbe o nebrizi za gospodina Tavru i nekorektan odnos u Ministarstvu hrvatskih branitelja i potpredsjednice Vlade prema njemu. Nadamo se da će ove podatke dnevnik «24 sata» objaviti, budući da dosadašnji demant u slučaju gospodina Tavre nije bio objavljen.




Pisane vijesti