Održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH.
Na sjednici je predstavljeno izvješće o izvršenju Akcijskog plana za suzbijanje zlouporabe opojnih droga za 2004. godinu, pri čemu je, prema predanim posebnim izvješćima ministarstava obuhvaćenim njime, zaključeno kako je gotovo preko 90% predviđenih aktivnosti i provedeno. Uspješnim je ocijenjena organizacija Međunarodne godine obitelji, s kampanjom borbe protiv ovisnosti – Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH. Sukladno izvješću Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi tijekom protekle godine dovršeno je pripajanje Centara za suzbijanje i prevenciju ovisnosti županijskim Zavodima za javno zdravstvo, a također je ukazano i na izvršene izmjene i dopune Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, te su date smjernice za daljnje djelovanje. U tom kontekstu predstavljeno je i Izvješće Ministarstva o primjeni supstitutivne terapije metadonom. U pogledu suzbijanja zlouporabe opojnih droga uspješne su bile i aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova, a posebice u kontekstu toga što je tijekom 2004. godine u Hrvatskoj po prvi puta zaplijenjeno preko 100 kilograma heroina. I u zatvorskom sustavu također je došlo do značajnih pomaka kako u organizaciji terapijskih zajednica, tako i u samim načinima postupanja prema zatvorenicima ovisnicima. Zaključeno je kako će se do kraja godine, u skladu s EU kriterijima, donijeti i nova Nacionalna strategija za suzbijanje zlouporabe opojnih droga za naredno sedmogodišnje razdoblje, kao i Akcijski plan za iduće tri do četiri godine. Također je zaključeno kako će se uskoro započeti i s uništavanjem zaplijenjene droge.




Pisane vijesti