Reakcija na navode Miodraga Deme u Dnevniku HTV-a 1. listopada

Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti najoštrije odbacuje navode zamjenika pročelnika Ureda za razdravstvsocijalnu skrb i branitelje Grada Zagreba Miodraga Demizrečene u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije 1. listopada 2006. godinkako je iz državne vlasti vršen pritisak da bi se onemogućilo ujedinjavanje udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Zagreba.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najoštrije odbacuje navode zamjenika pročelnika Ureda za rad, zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje Grada Zagreba Miodraga Deme, izrečene u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije 1. listopada 2006. godina, kako je iz državne vlasti vršen pritisak da bi se onemogućilo ujedinjavanje udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Zagreba. Ističemo kako se Ministarstvo ne miješa u rad nevladinih udruga, a na godišnjoj osnovi financira programe niza udruga proisteklih iz Domovinskog rata na nacionalnoj i lokalnoj razini, pa tako i velikog broja udruga iz Zagreba.
Ovim putem također se želimo osvrnuti i na problem vezan uz poštivanje zakonskih obveza Grada Zagreba u pogledu dodjele adekvatnih prostora za rad Centra za psihosocijalnu pomoć u Gradu Zagrebu, kao podružnice Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na to je Grad Zagreb kao i ostale županije dužan prema Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, međutim od 1. siječnja 2004. godine Grad Zagreb nije potpisao s Ministarstvom produženje ugovora o korištenju prostora Centra za psihosocijalnu pomoć, čime je, zbog neriješene formalno-pravne situacije Ministarstvo onemogućeno u otklanjaju kvarova i uređenju trenutnih prostora. Napominjemo kako je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor osobno već nekoliko puta uputila gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću zahtjev za produženjem ugovora i dodjelom adekvatnih prostora (s obzirom da se Centar za psihosocijalnu pomoć Grada Zagreba nalazi u neadekvatnim prostorima u Prečkom, te da je i kao takav na samo jednoj lokaciji u Gradu Zagrebu nedostatan za sve aktualne potrebe hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji), no do danas niti na jedan dopis nije dobila nikakav odgovor, nije produžen ugovor o korištenju trenutnog prostora, niti su dodijeljeni dodatno traženi prostori. Stoga od gospodina Miodraga Deme i gradonačlenika Milana Bandića tražimo da, umjesto bavljenja sitnim politikanstvom, riješe zakonske obveze Grada Zagreba i otklone postojeći problem. Sa žaljenjem moramo zaključiti kako je u gradu koji raspolaže s proračunom od gotovo 7 milijardi kuna Centar za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, zbog gore navedenih razloga jedan od najlošijih u državi.




Pisane vijesti