Reakcija na navode predsjednika Središnje udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Ante Batinovića

U povodu iznesenih navoda predsjednika Središnje udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Ante Batinovićvezanog uz financiranje programa navedene udruge u 2006. godinte usporedbi s financiranjem Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2006. godinu Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati u cilju pojašnjenja određenih činjenica.

U povodu iznesenih navoda predsjednika Središnje udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Ante Batinovića, vezanog uz financiranje programa navedene udruge u 2006. godini, te usporedbi s financiranjem Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2006. godinu Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati u cilju pojašnjenja određenih činjenica.

Napominjemo kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, imajući u vidu aktivnosti i problematiku kojom se bavi Središnja udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, u sklopu dodjele financijskih sredstava za provedbu programa udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predvidjelo 80.000,00 kuna za financiranje programa Središnje udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a u 2006. godini. U odnosu na 40.000,00 kuna dodijeljenih u 2005. godini ovo predstavlja 100%-tno povećanje sredstava, te stoga odbacujemo sve navode gospodina Ante Batinovića o neravnopravnom odnosu na republičkoj razini i nerazumijevanju Središnje udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a od strane ovog Ministarstva.

Također napominjemo kako je u 2006. godini Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za programe udruga hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP-a te ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje provode programe psihosocijalne pomoći za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji ukupno predvidjelo 441.000,00 kuna.

Na nacionalnoj razini:

* Zajednici udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a – 310.000,00 kuna,
* Središnjoj udruzi hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a – 80.000,00 kuna,


Na lokalnoj razini:

* Udruzi branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata, Pula – za program edukativnih predavanja ( PTSP, hepatitis i dr.) – 16.000,00 kuna,
* Udruzi hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Beli Manastir – 10.000,00 kuna,
* Udruzi hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije – 15.000,00 kuna,
* Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Vinkovci – za program "Psihosocijalna pomoć u zajednici" – 10.000,00 kuna


Što se pak tiče usporedbi o financiranju Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ističemo kako Zajednica nije na vrijeme podnijela prijavu programa na javni poziv Ministarstva udrugama iz Domovinskog rata radi odobravanja financijske potpore u 2006. proračunskoj godini (rok za prijavu projekata trajao je do 20. prosinca 2005.), no imajući u vidu da se radi o Zajednici udruga koja ima dugu tradiciju, čiji su programi prioritetno usmjereni prema djeci poginulih hrvatskih branitelja i djeci poginulih hrvatskih branitelja koja su ostala bez oba roditelja, te činjenici da je predsjednica Zajednice udruga gospođa Neda Balog, kako smo bili izvješteni od članica Zajednice udruga, upravo u vremenu predaje zahtjeva i izvješća bila teško bolesna, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pokazalo je razumijevanje u ovom slučaju te je zaprimilo zahtjev za financiranje programa u 2006. godini i izvješća iz 2005. godine nakon gore navedenog roka.



Pisane vijesti