Predsjednik Vlade u četvrtak i petak u Moldaviji

Hrvatski premijer Ivo Sanader putuje u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Moldaviji tijekom kojeg će se sastati sa svojim domaćinom, predsjednikom moldavske vlade Vasileom Tarlevom i drugim najvišim moldavskim dužnosnicima.

ZAGREB, 15. veljače 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader putuje u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Moldaviji tijekom kojeg će se sastati sa svojim domaćinom, predsjednikom moldavske vlade Vasileom Tarlevom i drugim najvišim moldavskim dužnosnicima.

Kako se očekuje, razgovori hrvatskog premijera s moldavskim dužnosnicima bit će usredotočeni na mogućnosti unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa kao i na regionalna i globalna pitanja od obostranog interesa.

Hrvatska i Moldavija mogle bi intenzivirati suradnju i trgovinske odnose i putem budućeg uključivanja Moldavije u proširenu CEFTA-u, za što se zauzima premijer Sanader, a o čemu će svakako biti riječi na razgovorima u Kišinjevu.

Znajući za ideju EU-a o regionalnoj zoni slobodne trgovine, Sanader je svoju inicijativu za proširenje CEFTA-e, umjesto stvaranja nove mreže, iznio u kolovozu prošle godine.

Europska je komisija krajem siječnja usvojila dokument o stvaranjuregionalne zone slobodne trgovine tzv. zapadnog Balkana, odnosno pet zemalja jugoistočne Europe: Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Sanader se zalaže za to da CEFTA, zona slobodne trgovine srednje Europe u kojoj su, nakon ulaska 10 zemalja u EU, ostale samo Hrvatska, Rumunjska i Bugarska, ublaži kriterije i primi u članstvo BiH, Srbiju i Crnu Goru, Makedoniju i Moldaviju.

Osnovni su ciljevi CEFTA-e usklađivanje razvoja ekonomskih odnosa između zemalja potpisnica putem razvoja trgovine, ubrzanje razvoja komercijalnih aktivnosti, podizanje životnog standarda i osiguranje boljih mogućnosti zapošljavanja, povećanje produktivnosti te postizanje financijske stabilnosti.

CEFTA djeluje kao jedna od pripremnih aktivnosti na putu k punopravnom članstvu u EU., a njezin je cilj i osiguravanje istovjetnog trgovinskog tretmana između zemalja potpisnica te uklanjanje trgovinskih zapreka, što će pridonijeti uravnoteženom razvoju i širenju trgovine u svijetu.

Hrvatska i Moldavija imaju dobre političke odnose, bez otvorenih političkih pitanja. Moldavija je zainteresirana za iskustva RH u približavanju EU budući da je Hrvatska na tom putu puno dalje odmakla.

Također se nada pomoći Hrvatske i na području turizma, prenošenjem hrvatskih iskustava i jačanjem turističke suradnje, a čemu bi trebalo pridonijeti potpisivanje Sporazuma o suradnji na području turizma. Sporazum bi mogao biti potpisan tijekom posjeta Sanadera Moldaviji.

Obje zemlje su zainteresirane za poticanje gospodarske suradnje, s obzirom da gospodarska razmjena između Hrvatske i Moldavije trenutačno iznosi manje od deset milijuna dolara.

Moldavija podržava ubrzano približavanje Hrvatske EU, kao i kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a Moldavija očekuje Hrvatsku potporu za ECOSOC 2008.-2010.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić boravio je u službenom posjetu Moldaviji u svibnju 2005. godine, a njegov moldavski kolega Vladimir Voronjin uzvratio je posjet u listopadu prošle godine. Dvojica predsjednika dosad su izmijenila čak četiri službena posjeta, a izgledan je i posjet predsjednika moldavskog parlamenta Mariana Lupua Hrvatskom saboru.



Pisane vijesti