Reakcija Vlade na napise u medijima o prodaji nekretnina u RH pravnim osobama iz Srbije i Crne Gore

Vlada RH ima potrebe reagirati na učestale medijske spekulacije o prodaji nekretnina u Republici Hrvatskoj na kojima pravne osobe iz Srbije i Crne Gore imaju upisano pravo korištenja.

Vlada RH ima potrebe reagirati na učestale medijske špekulacije o prodaji nekretnina u Republici Hrvatskoj na kojima pravne osobe iz Srbije i Crne Gore imaju upisano pravo korištenja.

Vlada Republike Hrvatske želi podsjetiti da prema Zakonu o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo raspolagati s nekretninama u Republici Hrvatskoj na kojima imaju upisano pravo korištenja (Narodne novine, broj 29/94), odnosno nad nekretninama na kojima je slijedom primjene tog Zakona Hrvatski fond za privatizaciju upisan kao vlasnik.

Pitanje imovinskopravnih odnosa na imovini pravnih osoba koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na teritoriju Republike Hrvatske ili Srbije i Crne Gore tek treba razriješiti bilateralno između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore, u skladu s načelima iz Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije, sklapanjem odgovarajućeg međunarodnog ugovora o uređenju tih odnosa. U tom smislu je ovih dana pokrenuta inicijativa za početak pregovora oko sklapanja navedenog međunarodnog ugovora.



Pisane vijesti