„Regionalni seminar o unaprjeđivanju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina“ u Osijeku

«Regionalni seminar o unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina» organiziran od strane Vladinog Ureda za nacionalne manjine održan ju suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine te uz financijsku potporu Misije OESS-a u Republici Hrvatskodanas u Osijeku.

«Regionalni seminar o unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina» organiziran od strane Vladinog Ureda za nacionalne manjine održan je, u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine te uz financijsku potporu Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, danas u Osijeku.

Na seminaru su utvrđeni načini na koje se može poboljšati rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Predsjedavateljica seminara, Milena Klajner, predstojnica Vladinog Ureda za nacionalne manjine, izjavila je da su u Republici Hrvatskoj dostignuti visoki standardi prava nacionalnih manjina te da je suradnja između vijeća nacionalnih manjina i područne uprave i samouprave preduvjet za učinkovito sudjelovanje manjina u procesu odlučivanja.

Govoreći o ulozi medija u radu vijeća nacionalnih manjina, saborska zastupnica Zdenka Čuhnil istaknula je da javni mediji moraju imati značajnu ulogu u predstavljanju života nacionalnih manjina i moraju prevladati predrasude i stereotipe u izvješćivanju o pripadnicima nacionalnih manjina i da je također važno informiranje na jeziku manjine kao temelju ostvarivanja kulturne autonomije.

Sudionici su razgovarali o tome kako poboljšati rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kroz pregled prakse i teškoća s kojima se susreću. Na radionicama se također raspravljalo o ulozi vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u procesu odlučivanja na lokalnoj i područnoj razini, o stvaranju materijalnih pretpostavki za rad vijeća i ulogom medija u radu vijeća.

Seminar je okupio više od 60 predstavnika različitih manjina iz šest županija (Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske), zastupnike nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, kao i predstavnike Vlade, državne i županijske vlasti te predstavnike nevladinih udruga i međunarodnih organizacija.

Današnji seminar je, nakon Rijeke, drugi u nizu regionalnih seminara koji će se tijekom 2005. održati još u Splitu te naposljetku 2006. u Zagrebu.



Pisane vijesti