Rekonstrukcija je zaokružena. Od novih ministara očekujem predan rad na realizaciji ciljeva iz Vladina programa

  • Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/19 srpnja/Sabor.jpg

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković obrativši se novinarima nakon današnjega potvrđivanja i prisege novih ministra u Hrvatskom saboru kazao je kako činom prisege ministra zaokružena rekonstrukcija i osvježenje hrvatske Vlade. 

Na današnjoj su saborskoj sjednici zastupnici većinom glasova potvrdili nove ministre i potpredsjednike u hrvatskoj Vladi. Vesna Bedeković nova je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marija Vučković nova je ministrica poljoprivrede, za ministra uprave potvrđen je Ivan Malenica, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodit će Gordan Grlić Radman. Sabor je potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića, te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića. 
 
Saborska većina povjerenje je iskazala i dvojici novih potpredsjednika Vlade; ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji će preuzeti Koordinaciju za ljudska prava, te ministru financija Zdravku Mariću koji će kao potpredsjednik Vlade biti nadležan za gospodarstvo. 
 
Nakon prisege ministara premijer je novinarima rekao da je rekonstrukcija hrvatske Vlade zaokružena.
 
"Od novih ministara očekujem da angažirano, predano i u skladu s programom Vlade svojim političkim i stručnim iskustvom već od ponedjeljka prionu aktivnostima koje će omogućiti realizaciju naših ciljeva", izjavio je dodavši kako ima povjerenja u ljude koje je izabrao.
 
Ponovio je da su Vladini ciljevi gospodarski rast, društvena solidarnost, pravna sigurnost, jačanje vrijednosti u političkom sustavu, snažno pozicioniranje Hrvatske na međunarodnoj sceni te ulaganje dodatnih napora za kvalitetno predsjedanje Europskom unijom u 2020. godini.
 
Rasprave o novim ministrima na saborskim odborima ocijenio je kvalitetnima premda je u njima, rekao je, bilo i političkog folklora i prebacivanja stigme korupcije na HDZ i Vladu.
 
Odlučno 'ne' stigmatiziranju mene i moje Vlade 
 
"Moja je ključna poruka danas bila da ne dolazi u obzir da bilo tko meni, mojoj Vladi, pa i stranci, prebacuje ljagu korupcije, pogodovanja ili bilo kakvih nepravilnosti. Kažem odlučno 'ne' stigmatiziranju mene i moje Vlade", istaknuo je.
 
Dodao je da će ministri koji su se našli u javnom kontekstu, medijskom ili pod političkim optužbama u svezi s bilo kakvim sumnjama koje se na njih odnose imati prigodu te situacije razjasniti, ali će u konačnici meritoran sud o tome donijeti neovisne institucije, a ne oporbeni političari.
 
"To je ta bitna razlika između demagoga, difamatora, populista i ozbiljnih stranaka koje vode Vladu u interesu hrvatske države, hrvatskog naroda i svih naših sugrađana", naglasio je.
.
Zaključio je da Vlada ima rezultate na svim područjima kojima se bavi; gospodarskim rastom, većom zaposlenosti, rastom prosječne plaće, rastom minimalne plaće, apsorpcijom europskih fondova, boljim upravljanjem državnom imovinom, društvenom solidarnošću, većim mirovinama i drugim pozitivnim pokazateljima na kojem će tragu svoj rad i nastaviti.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je na to da je 2016. godine rekao da ću nastaviti smanjivati tenzije u hrvatskom društvu. 
 
Rad Vlade fokusiram na bolji životni standard hrvatskih građana i pozitivniju klimu u društvu
 
"To je vrlo težak i zahtjeva proces jer postoje silnice, interesne skupine pa i politički akteri koji žive na isključivosti i netoleranciji te na platformama koje nemaju veze s činjenicama i istinom. Upravo protiv takvih se politički angažiram i borim, a rad Vlade fokusiram na ono što je za hrvatske građane bitno, na kvalitetu njihovog života, životni standard i pozitivniju klimu u društvu."
 
Kao primjer manipulacije građana podsjetio je na to da je oporbena Vlada između 2012. i 2105., osim deficita od 71,4 milijardi kuna, donijela i zakon o odlasku u mirovinu sa 67 godina, da bi se u vrijeme ovogodišnje predizborne kampanje za Europski parlament priključila sindikalnoj inicijativi  protiv rada do 67. godine.
 
"Ono što smo napravili je odgovorna mirovinska reforma, jedna od najbolje ocijenjenih strukturnih reformi u mandatu naše Vlade što je utjecalo i na dobivanje investicijskog kreditnog rejtinga bonitetnih kuća", naglasio je.
 
Zaključio je da će se trud, entuzijazam, energija, smislene i pozitivne inicijative po različitim resorima i politikama na kraju ipak vidjeti.
 
Na novinarsko pitanje zašto smijenjeni ministri nisu dobri za Vladu, a jesu za Sabor Plenković je odgovorio kako je to stvar elementarne političke abecede i da svatko tko se izabere u Saboru ima izravno mandat koji je neopoziv.
 
"Kako ćete imati mir i funkcioniranje institucija da biste ostvarili gospodarski rast ako nemate parlamentarnu većinu?", upitao je Plenković dodavši da se ne boji da će izgubiti njihove ruke.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković