Republika Hrvatska prvi put ima javno dostupan Registar državne imovine

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/republika_hrvatska_prvi_put_ima_javno_dostupan_registar_drzavne_imovine.jpg

Na današnjoj konferenciji za medije u Banskim dvorima Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predstavio je jedinstveni Registar državne imovine.

U uvodnom obraćanju, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo je da prvi put, nakon dvadeset i tri godine, Republika Hrvatska ima javno dostupan Registar državne imovine, naglasivši da ovo nije popis za rasprodaju imovine već ispravno upravljanje. „Sve ovo je u interesu građana Republike Hrvatske koji inzistiraju na tome da država bude uredan gospodar“, zaključio je potpredsjednik Ostojić.

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović kazao je da ne može točno reći koja je vrijednost imovine, ali se uvodi način na koji se ona prati. „Ne možemo procijeniti sve nekretnine jer bi to bilo zahtjevno i skupo“, kazao je predstojnik Državnog ureda Pejnović, pojasnivši da će se nekretnine procjenjivati kada budu iskazani interesi za njezinu prodaju ili kupnju.

Naglasio je da se ovim Registrom mijenja centar pažnje javnosti koji bi trebao skrenuti s države na svakog od korisnika državne imovine. „Objavljujemo 119 korisnika državne imovine i očekujemo više od toga jer u centar pažnje dolaze korisnici i njihove odgovornosti za pravilno korištenje državne imovine. Dodao je kako je registar propisan prije nekoliko godina, pojasnivši kako ga je potrebno modernizirati i dorađivati. „Mi smo odlučili završiti Registar na onaj način na koji je on dosad bio propisan“, kazao je, najavivši da će na osnovi kritika i diskusija na sadašnji popis do ljeta izraditi uredbu o novom registru koji bi išao u sljedeću etapu.

Ciljevi koji se žele postići uspostavom Registra : uvid u opseg i strukturu imovine u vlasništvu Republike Hrvatske; nadzor nad stanjem imovine u vlasništvu Republike Hrvatske; uspostava mehanizama kvalitetnijeg i bržeg donošenja odluka o upravljanju imovinom; praćenje koristi i učinaka upravljanja imovinom; povezivanje središnjeg Registara s ostalim registrima (Nacionalna infrastruktura prostornih podataka (NIP) i GEOPORTAL, ostala državna tijela); povezivanje sustava s ostalim vanjskim sustavima (katastar, zemljišne knjige, prostorne jedinice (županija, grad,općina, ulica, kućni broj), OIB...); knjiženje imovine u državnom knjigovodstvu, uključujući i potraživanja države te usporedba Registra imovine sa stvarnim stanjem na terenu.

Registar državne imovine dostupan je na: podaci.duudi.hr



Pisane vijesti