S Albanijom potvrđena visoka razina političkoga dijaloga, Hrvatska snažno podržava Albaniju u procesu pristupanja EU

  • Slika /00 A foto model/E3A2DE3A-B55D-42E8-84B3-0F2CEEE3BD48.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Vlade Albanije Edija Ramu koji u Zagrebu boravi na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative. 

Tom su prigodom, predsjednici Vlada Hrvatske i Albanije potpisali Izjavu o strateškom partnerstvu Republike Hrvatske i Republike Albanije. 
 
Izrazivši dobrodošlicu albanskome premijeru te zahvalu na njegovom sudjelovanju na summitu i na sadržajnom bilateralnom susretu, predsjednik Vlade Plenković kazao je da su razmotrena sva pitanja međusobnih odnosa. Potvrđena je visoka razina međusobnoga poštovanja i političkoga dijaloga između dviju zemalja, saveznica u Sjevernoatlantskom savezu koje zajednički rade i u okviru brojnih regionalnih inicijativa. 
 
Hrvatska je spremna pomoći Albaniji u integracijskim procesima
 
"Izrazili smo snažnu podršku Albaniji u njezinim ambicijama da postane članicom Europske unije, da se prije svega, nakon procesa analitičkog ispitivanja albanskoga zakonodavstva krene i sa formalnim pregovorima o pristupanju. U tom procesu, Hrvatska će nastaviti snažno podržavati svoje prijatelje i u okviru Vijeća nastojati da dinamika toga procesa bude sukladna ispunjavanju kriterija, kao i zaslugama koje Albanija individualno ostvaruje, na čemu se premijer Ramaveć pokazao u smislu europskih reformi", istaknuo je hrvatski premijer. 
 
Dodao je da je Hrvatska u tom pogledu spremna i nadalje, kroz svoje eksperte prenositi znanje i iskustvo koje hrvatski stručnjaci imaju.
 
"Danas smo potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu između dvije zemlje koja još više jača okvir naše suradnje i vjerujem da će unaprijediti trgovinsku razmjenu koja je sada negdje iznad 60 milijuna eura", istaknuo je. 
 
Izrazio je želju da se suradnja dviju zemalja odvija u okviru različitih  trilateralnih i kvadrilateralnih formata na području jugoistoka Europe, osobito kad je riječ o Jadransko-jonskom koridoru i Jadransko-jonskom plinovodu, kao projektu zanimljivom za obje zemlje
 
Poticanje još veće suradnje među gospodarskim subjektima
 
"Očekujem da ćemo nastaviti s našim susretima i poticati što veću suradnju među gospodarskim subjektima. Niz hrvatskih kompanija prisutan je na albanskom tržištu i mi želimo da nastave s tim poslom i da ga intenziviraju. Cijenimo sve ono što albanska manjina u Hrvatskoj pridonosi našem društvu", poručio je predsjednik Vlade, posebno zahvalivši zastupnici u Hrvatskome saboru koja predstavlja albansku manjinu Ermini Lekaj Prljeskaj, na doprinosu boljem razumijevanju dvaju naroda.
 
Albanski premijer Edi Rama potvrdio je tradicionalno dobre odnose Hrvatske i Albanije koje su osobito napredovale nakon postizanja hrvatske neovisnosti. Rama je izrazio uvjerenje da će potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu dati novi poticaj odnosima dviju zemalja. 
 
Zahvalio se hrvatskoj Vladi na podršci Albaniji, ali i priznavanju Republike Kosovo, kao i albanskoga članstva u NATO-u.
 
Podsjetio je na dobrodošlicu koju je Zadar prije tri stotine godina iskazao Albancima koji su stizali na ovo područje. Dodao je i da je Majka Tereza bila učenica jednog hrvatskog svećenika te da je znanstvenik Milan Šufflay osnovao albanologiju. 
 
Bolja suradnja u gospodarstvu i sigurnosnim pitanjima
 
Dogovoreno je da se sljedeće godine organizira poslovni forum u kojem bi sudjelovali albanski i hrvatski gospodarstvenici.
 
Što se tiče suradnje na području sigurnosti, premijer Rama se nada da će tu biti ostvareni još  bolji rezultati u budućnosti. Potvrdio je da je premijeru Plenkoviću predložio osnivanje trilaterale u koju će pored Hrvatske i Albanije biti uključena i Crna Gora, kasnije možda i Makedonija. 
 
Na kraju, albanski je premijer dodao da je danas, kao bivši košarkaš  posjetio muzej košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića. Rekao je da je uvijek navijao za Hrvatsku, kao i na zadnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. 
 


Pisane vijesti