Sabor izglasao povjerenje novim članovima Vlade Republike Hrvatske

„Ovo je jedan od onih rijetkih dana u životima nacija i pojedinaca kada su svi radosni“, započeo je svoje obraćanje predsjednik Vlade Zoran Milanović hrvatskom Saboru u povodu izglasavanja povjerenja novim članovima Vlade, dodavši da je oslobađajućim presudama generalima Gotovini i Markaču svima nama pao ogroman kamen sa srca.

Danas se u Saboru Republike Hrvatske izglasavalo povjerenje novim članovima Vlade, ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić za obavljanje dužnosti prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Ivanu Vrdoljaku za obavljanje dužnosti ministra gospodarstva te Anki Mrak-Taritaš za obavljanje dužnosti ministrice graditeljstva i prostornog uređenja.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, predstavljajući kandidate, zamolio je zastupnike da daju povjerenje za troje ljudi koji su i do sada radili u ovom sastavu vlade. Govoreći o ministrici Pusić i ministru Vrdoljaku, premijer je kazao da su njihovi životopisi poznati te da ih neće posebno predstavljati. Što se tiče dužnosti prve potpredsjednice, premijer je naglasio da je institut prvog potpredsjednika Vlade rezultat koalicijskog dogovora i zakonska mogućnost koju je koalicija iskoristila te da je to normalan aspekt politike. Za Anku Mrak-Taritaš premijer Milanović je rekao da je njezina karijera u resoru koji preuzima kvalificira kao jednu od najkompetentnijih osoba da preuzme mjesto ministrice graditeljstva i prostornog uređenja, jer što se tiče znanja i stručnosti, može se reći da je „prva liga“.

Premijer Milanović još je jednom zahvalio bivšem prvom potpredsjedniku i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću na svemu onome što je pokušao uraditi za Hrvatsku. „Znam što je radio, ali nažalost, rezultati njegovog rada sada nisu vidljivi, to se ne može u godinu dana, ali čvrsto vjerujem da će se pokazati kroz neko vrijeme“, rekao je premijer. „Molim vas da iskažete povjerenje ovim ljudima koji će zajedno s ostalim kolegama nastaviti voditi hrvatsku Vladu, borit se za bolji položaj Republike Hrvatske i veću financijsku stabilnost, provoditi reforme i naš antirecesijski program“, zaključio je obraćanje premijer Milanović.

Zastupnici Hrvatskog sabora izglasali su povjerenje Vesni Pusić kao prvoj potpredsjednici Vlade, Ivanu Vrdoljaku kao ministru gospodarstva i Anki Mrak-Taritaš kao ministrici graditeljstva i prostornog uređenja, nakon čega je nova ministrica Anka Mrak-Taritaš položila prisegu.



Pisane vijesti