Sadržajan posjet i snažna potpora Ukrajini. U četvrtak na Vladi rebalans proračuna

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/21 travnja/VRH_4104.jpg

Predsjednik Vlade Plenković danas je razgovoru s novinarima, uvodno čestitavši Dan Europe, za ovotjednu Vladinu sjednicu najavio rebalans hrvatskoga proračuna kojim će se uzeti u obzir energetsku krizu, zahtjeve sindikata i rashode koji se tiču zdravstva. Govoreći o vanjskopolitičkim aktivnostima posjet Ukrajini ocijenio je sadržajnim i jako dobrim ponovivši snažnu hrvatsku potporu ukrajinskoj borbi za slobodu. Glede situacije u Bosni i Hercegovini dobrom je ocijenio odluku Hrvatskog narodnog sabora o sudjelovanju na izborima rekavši da još nisu iscrpljene sve mogućnosti političkog dogovora oko promjene izbornog zakona.

"Što se tiče preraspodjele u ovim smo okolnostima dosad uspjeli pokriti sve zahtjeve. Stoga smo procijenili da je dobro da idemo u rebalans na sjednici Vlade u četvrtak. To uzima u obzir energetsku krizu, dogovor sa sindikatima te rashode koji se tiču zdravstva", kazao je Plenković.
 
U svezi s cijenama energenata te sutrašnjem poskupljenju goriva Plenković je rekao da valja imati na umu da bi cijene bile i više da nije bilo Vladinih mjera.
 
"Što se tiče dizela cijena bi bila skuplja skoro za dvije kune, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, a plavi dizel 80 lipa. Vidjet ćemo može li se tu još što učiniti s obzirom da zadnjih tjedana bilježimo kontinuirani rast cijena goriva", rekao je.
 
Snažna hrvatska potpora Ukrajini. Razgovori o zarobljenom hrvatskom državljaninu nastavljaju se na ministarskoj razini
 
Posjet Kijevu Plenković je ocijenio sadržajnim i jako dobrim. Ponovio je snažnu potporu Hrvatske Ukrajini, njezinoj borbi za slobodu i otpor ruskoj agresiji, koja nakon dva i pol mjeseca rezultira golemim ljudskim žrtvama, materijalnim razaranjima, brojnim prognanicima unutar Ukrajine te skoro šest milijuna ljudi koji su Ukrajinu napustili.
 
"Hrvatska će nastaviti politički, diplomatski, humanitarno, financijski i tehnički pomagati Ukrajinu u ovoj situaciji i zalagati se za vrijednosti koje dijelimo".
 
Dodao je da su razgovarali i o zarobljenom hrvatskom državljaninu te najavio nastavak razgovora o tome na ministarskoj razini.
 
"Ovaj posjet je pažljivo planiran, to je moj treći posjet u 10 mjeseci. Naša podrška je očita, vidljiva, to Zelenskij jako dobro razumije. Mi smo tamo baš htjeli doći 8. svibnja, kazao je premijer rekavši da hrvatsku potporu u Ukrajini prate i cijene.
 
Dodao je da su ga svjedočanstva iz posjeta Irpinju i Buči podsjetila na Domovinski rat.
 
"Neprihvatljivo, brutalno, teško je to zamisliti", kazao je Plenković. "Nama su te informacije bile jako korisne kako bismo upotpunili saznanja. Rusija je pogazila sve vrijednosti međunarodnog prava", ocijenio je.
 
Na pitanje o dronu koji je pao na Zagreb odgvorio je da očekuju pisano izvješće ukrajinske strane. "Oni, kao što znate, kažu da dron nije bio lansiran od ukrajinskih snaga", dodao je.
 
U BiH treba smanjivati tenzije i težiti dogovoru. Odluka Hrvatskog narodnog sabora o izlasku na izbore je dobra
 
Plenković je najavio još jedan posjet na najvišoj razini dužnosnika EU-a Sarajevu kojemu je cilj pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog, i oko promjena izbornoga zakona u BiH.
 
"Ta misija se događa kao nastavak rasprave koju smo imali na Europskom vijeću i zaključcima Europskog vijeća s kraja ožujka."
 
"Koliko mi je poznato Hrvatski narodni sabor je odlučio sudjelovati u izborima u BiH, to je bitna poruka.
 
"Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i našim međunarodnim prijateljima i saveznicima, koji su i prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje i partnera i Bošnjaka. Bez dogovora s njima nije realno da se dogovor postigne. Ne može jedna strana nametnuti nova zakonska rješenja, ta rješenja moraju biti plod dogovora", kazao je Plenković.
 
"Ja sam realist i moramo iscrpiti sve mogućnosti političkim dogovorom, naglasio je.
 
"Hrvati u Bosni i Hercegovini iz žrtve izbornog inženjeringa nikako sad ne smiju doći u poziciju krivca za neku nestabilnost u BiH, to bi bio apsurd i nepravda koja se ne smije dogoditi i to je najvažnija poruka koju moramo svaki put rastumačiti i međunarodnoj zajednici, ali i svima u Bosni i Hercegovini. Smanjivati tenzije i težiti dogovoru", poručio je Plenković.
 
Žene u Hrvatskoj imaju pravo na pobačaj. Slučaj Čavajda nije političko već zdravstveno pitanje na koje treba odgovoriti struka
 
Plenković je komentirao i slučaj trudnice Mirele Čavajde poručivši da je riječ o osjetljivom slučaju gdje struka i liječnici moraju biti u prvom planu.
 
"Ovo nije političko nego zdravstveno pitanje na koje treba odgovarati struka", rekao je i poručio da Vlada u ovom trenutku nema namjeru mijenjati zakon koji regulira prekid trudnoće.
 
Podsjetio je da je Ustavni sud čekao 27 godina kako bi donio odluku o tom zakonu na temelju inicijative pojedinca iz 1991. godine.
 
"Okvir odluke Ustavnog suda je jasan i samo govori o tome da bi se trebale poduzeti određene stvari kako bi se zakon modificirao, ali se ništa supstantivno u njemu ne bi promijenilo nego je više stvar na dodatnim informacijama i naporima kako bi u konačnici bilo što manje pobačaja, nema zabrane", kazao je.
 
Na upit novinara imaju li žene u Hrvatskoj pravo odlučiti o rađanju djece, Plenković je odgovorio potvrdno. "Imaju pravo, a nikome se ne može oduzeti pravo na priziv savjesti, te dvije stvari egzistiraju istodobno", rekao je.
 
Na upit hoće li uskoro reforma zdravstva, premijer je podsjetio na velike troškove pandemije od oko 40 milijardi kuna, ali i na to da Hrvatska po glavi stanovnika ne izdvaja onoliko koliko izdvajaju ostale EU članice.
 
"Ministar radi na reformi zajedno sa svojim stručnim timom", zaključio je Plenković.
 


Pisane vijesti