​Grlić Radman za HTV: Posjet Kijevu planiran je upravo za Dan pobjede

Posjet hrvatskog premijera Kijevu na Dan pobjede bio je državnički potez, rekao je šef diplomacije te dodao da se radi na oslobađanju hrvatskog vojnika kojeg su zarobile ruske snage.
 

Andrej Plenković dulje se vrijeme spremao posjetiti Kijev, rekao je Gordan Grlić Radman za središnji dnevnik HTV-a i otkrio da je premijer želio doći upravo na Dan pobjede nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu.
 
"To je apsolutno državnički potez predsjednika Vlade", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.
 
Grlić Radman je naglasio kako je nečuveno u 21. stoljeću, kada smo prihvatili vladavinu prava, da jedna suverena zemlja napada drugu suverenu zemlju. To je, kaže, eklatantno kršenje međunarodnog prava, ali i svjetskog poretka.
 
Računamo na oslobađanje zarobljenog Hrvata
 
Na pitanje što je sa zarobljenim hrvatskim borcem, ministar je rekao kako diplomacija mora učiniti sve zato što je to njena ustavna obveza.
 
"Gdje god su ugrožena prava izvan RH, mi nastojimo pomoći, a u ovom slučaju računamo na oslobađanje", istaknuo je ministar.
 
Premijer je posjetio Ukrajinu 8. svibnja kako bi poslao još snažniju poruku Ukrajini. Ukrajina to očekuje od premijera Plenkovića koji uživa veliki ugled među članicama EU na savezništvo i članstvo u EU.
 
Na pitanje kakva je europska perspektiva BiH nakon neuspjelih pregovora oko izbornog zakona, Grlić Radman je rekao je Hrvatskoj u interesu europska perspektiva BiH, ali ne bilo kakva BiH.
 
"Ona mora biti neovisna, teritorijalno cjelovita i institucionalno funkcionalna, što ona na žalost nije. Propušteno je da se dođe do izbornog zakona koji je jedan od 14 kriterija koje je EK poslala BiH, naglasio je Grlić Radman.
 
Izborni zakon se provodi protuustavno, jer u njega nisu unesene presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.
 
Bošnjaci, Srbi i Hrvati u BiH moraju imati ista prava.
 
"Trenutno je hrvatski narod u BiH obespravljen i treba dobiti oduzeta prava puzajućim reformama od 2000.  godine", naglasio je.
 
Izvor: HRT / Vlada
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman