Sanader: Dođe li do arbitraže, spremni smo prihvatiti i slovenski prijedlog da se u tome razmotri i razgraničenje na kopnu

Odluka slovenskog parlamenta o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene ekološke zone pravno je ništavna, izjavio je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader, izvjestivši da je njegova Vlada spremna prihvatiti slovenski prijedlog da se, dođe li do arbitraže, razmotri i razgraničenje na kopnu između
dvije države.


ZAGREB,5. listopada 2005. (Hina) - Odluka slovenskog parlamenta o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene ekološke zone pravno je ništavna, izjavio je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader, izvjestivši da je njegova Vlada spremna prihvatiti slovenski prijedlog da se, dođe li do arbitraže, razmotri i razgraničenje na kopnu između
dvije države.


"Slovenija je u odluci Državnog zbora proglasila pojas u našoj zaštićenoj ekološko-ribolovnoj zoni. Ta odluka je u potpunosti i do kraja pravno ništavna", kazao je premijer. Izvijestio je da je ministrica vanjskih poslova europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović jučer poslala pismo slovenskom kolegi Dimitriju Rupelu, kojim je, kaže Sanader, Sloveniji službeno predloženo da se pitanje razgraničenja na moru, kao glavni kamen spoticanja između dvije države, rješava pred međunarodnim pravosudnim tijelom. Hrvatska je Vlada, ističe Sanader, spremna prihvatiti da se pred međunarodnim pravosudnim tijelom razmotri i pitanje razgraničenja na kopnu. "Ako postoje prijepori i na kopnu spremni smo to prihvatiti jer su za svaku odluku potrebne dvije strane", rekao je. Vlada se, kaže, u prijedlogu koji je uputila Sloveniji, nije opredijelila za formulaciju arbitraže, već, nakon konzultacije s pravnicima, za međunarodno pravosudno tijelokoje u pregovorima trebaju zajednički odabrati hrvatska i slovenska strana. "Iz Slovenije su dolazili prigovori da Hrvatska govori o arbitraži, ali nema službenog prijedloga. Evo gospodo, sada ga imate", poručio je premijer. Ponovio je stav Vlade da je, nakon 15-ak godina neuspjelih pregovora o razgraničenju na moru, koji opterećuju međudržavne odnose i otežavaju život ljudi uz granicu, najbolje rješavanje tog spora prepustiti međunarodnom pravosudnom tijelu. Apelirao je na Hrvatski sabor i slovenski Državni zbor da, kada počne postupak pred tim međunarodnim tijelom, imaju na umu obvezu da unaprijed prihvate pravorijek tog tijela. "U suprotnom bi bili neozbiljni", zaključio je.

Ne želi nagađati o razlozima slovenskog proglašenja pojasa i zone, ali, može pretpostaviti da je riječ o "hvatanju boljih pozicija" pred međunarodni postupak razgraničenja. Povod slovenskoj odluci vidi u nezadovoljstvu nedavnim dogovorom o razgraničenju epikontinentalnih pojasa između Hrvatske i Italije.

Hrvatsku javnost i saborske zastupnike premijer Sanader pozvao je da sačuvaju prisebnost, poručujući da nema mjesta dramatiziranju, "jer se slovenskom odlukom, koja je pravno ništavna, ništa nije promijenilo".

Zahvalio je slovenskoj vladi na potpori hrvatskom otpočinjaju pregovora s EU, kao i na činjeni da su slovenski premijer Janez Janša i ministar Rupel u Luxenbourgu i ranije, jasno odvajali potporu hrvatskom putu ka EU i otvorena pitanja između dvije države.

"Sa Slovenijom, s kojom smo u bivšoj državi dijelili najbliskije odnose, a sutra ćemo isto i u EU, trebamo razvijati odnose na načelima dobrosusjedstva i prijateljstva. Imamo puno više toga što nas zbližuje, nego nekoliko točaka prijepora", naglasio je. "Hrvatska ne traži tuđe, ali nećemo dati ni svoje", rekao je Sanader, a nakon što je ta rečenica izazvala smijeh u sabornici, dodao je - "pa nije ni drug Tito bio u svemu u krivu".

Hrvatski sabor pozvao je da donese zaključak u povodu odluke slovenskog parlamenta, a predsjednik Sabora Vladimir Šeks potom je sazvao sjednicu proširenog saborskog Predsjedništva koje se dogovara o načinu na koji će Sabor zauzeti stav o tom pitanju.



Pisane vijesti