Kosor: Zabrinjavajući podatci zapošljavanja djece

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izvijestila je danas da je Vladina Koordinacija za društvene djelatnosti i ljudska prava dobila zabrinjavajuće podatke o zapošljavanju djece, odnosno radu malodobnika.

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izvijestila je danas da je Vladina Koordinacija za društvene djelatnosti i ljudska prava dobila zabrinjavajuće podatke o zapošljavanju djece, odnosno radu malodobnika.

Zbog drastičnog kršenja zakona, jer se zapošljavaju djeca i mlađa od 15 godina, Koordinacija je danas predložila Vladi da zaduži ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, pravosuđa, zdravstva i socijalne skrbi, unutarnjih poslova i Državni inspektorat da preispitaju sve postojeće propise koji sadrže odredbe o radu malodobnih osoba te predlože eventualnu izmjenu, od Zakona o radu, do, ako bude potrebno i Obiteljskog zakona, rekla je Kosor na briefingu s novinarima u Vladi.

Također je rekla da će o problemu zapošljavanja djece Koordinacija ponovno raspravljati za šest mjeseci, kada se dobiju i novi izvještaji, a zatražit će i popis tvrtki koje zapošljavaju djecu.
Kosor je podsjetila da je Koordinacija nadležna ministarstva i tijela zadužila da joj u roku mjesec dana dostave izvješća o tragičnom događaju kada se ljetos nakon rada na polju, u šoderici u Međimurju utopilo troje romske djece.


MUP je izvijestio kako nije utvrđena osnovana sumnja da je počinjeno neko kazneno djelo na štetu stradale djece, već da se radi o prekršaju. Protiv poslodavca kod kojeg su djeca radila pokrenut je zahtjev za prekršajni postupak. Izvješće o tome dostavljeno je i Županijskom državnom odvjetniku u Čakovcu i od njega se očekuje odgovor, rekla je Kosor.

U izvješću Državnog inspektorata od 1. siječnja do 15. rujna ove godine navedeno je 165 povreda Zakona o radu, koje se odnose na rad i zapošljavanje maloljetnika, a koje su prekršajno sankcionirane. Riječ je o nezakonitom zapošljavanju djece u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, industriji, obrtničko-uslužnim djelatnostima, komunalnim djelatnostima, poljoprivredi, te što je posebno zanimljivo, televiziji, rekla je Kosor. Kada se ti podatci usporede s podatcima za 2004., radi se o znatnom povećanju povreda Zakona i to više od 100 posto, navela je.

Na temelju tog izvješća Koordinacija je predložila Vladi zaključak da joj Državni inspektorat podnosi izvješće svakih šest mjeseci.

Ministarstvo zdravstva je u svom izvješću navelo da su zaposlena tri socijalna radnika, u centrima u Čakovcu, Belom Manastiru i Sisku koji će se baviti nadzorom romske djece, odnosno cjelokupnom romskom populacijom.

U vezi s provedbom Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog programa Desetljeća za uključivanje Roma, Ured za nacionalne manjine izvijestio je o ovogodišnjim proračunskim sredstvima za razne potpore romskoj populaciji.



Pisane vijesti