Sanader: Haaško tužiteljstvo u nedostatku argumenata prelazi granicu

Premijer Ivo Sanader pozvao je danas hrvatsku javnost da se ne uzbuđuje zbog prijedloga proširenja optužnice protiv generala Markača i Čermaka, poručujući "što apsurdnija optužnica, to će lakše pasti".

PULA, 10. svibnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader pozvao je danas hrvatsku javnost da se ne uzbuđuje zbog prijedloga proširenja optužnice protiv generala Markača i Čermaka, poručujući "što apsurdnija optužnica, to će lakše pasti".

Optužbe su zbilja apsurdne (?) Ne treba se uzbuđivati, što apsurdnija optužnica, to će lakše pasti, kazao je Sanader koji je uvjeren da će konačni ishod, kada je riječ o ocjeni Oluje, biti apsolutno pozitivan.

"Zabrinjava me pomalo nervoza Tužiteljstva, koje u nedostatku argumenata sada prelazi granicu koju do sada nije prešlo, a to je da Oluju, koja je do sada bila neupitna kao legitimna operacija hrvatske države, sada kvalificira kao zločinački pothvat", rekao je premijer novinarima za posjeta plinskoj platformi Ivana A u sjevernom Jadranu.

Oluja je, ističe, sjajna povijesna vojnoredarstvena operacija na koju možemo biti ponosni, operacija kojom su oslobođeni središnji dijelovi okupirane Hrvatske. "I nitko Oluju neće drugačije kvalificirati", poručio je.

Premijer je ocijenio da su takve optužnice i kvalifikacije Oluje u izravnoj suprotnosti s Deklaracijom Opće skupštine UN-a iz 1994. u kojoj jasno stoji da je riječ o okupiranim područjima Hrvatske. Iz toga proizlazi, ako je nešto okupirano, ako je suverena zemlja okupirana, da ima pravo to i osloboditi, kazao je Sanader.

Premijer je, vezano za prijedlog proširenja optužnice protiv generala Markača i Čermaka, ponovio da će Hrvatska u punom smislu te riječi surađivati s Haaškim sudom, da je to obveza Hrvatske prema Ustavnom zakonu, kao i međunarodna obveza.

To je neupitno, kazao je, ponavljajući kako je glavna haaška tužiteljica jedna strana u sporu, druga je obrana, postoji i institut prijatelja Suda u koji će se Hrvatska uključiti, a konačni je pravorijek Sudskog vijeća, rekao je.



Pisane vijesti