Otvoren prvi servis HITRO.HR

Osnivanje društva s ograničenom odgovornosti prva je usluga koju će građani i poduzetnici moći obavljati na šalterima novog Vladina servisa HITRO.HR, a idući tjedan započet će se i s uslugom otvaranja obrta, odnosno izdavanja obrtnice, istaknuo je premijer Ivo Sanader otvarajući danas prvi servis HITRO.HR u zgradi Financijske agencije (FINA) u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.

Prenosimo s Hine:

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Osnivanje društva s ograničenom odgovornosti prva je usluga koju će građani i poduzetnici moći obavljati na šalterima novog Vladina servisa HITRO.HR, a idući tjedan započet će se i s uslugom otvaranja obrta, odnosno izdavanja obrtnice, istaknuo je premijer Ivo Sanader otvarajući danas prvi servis HITRO.HR u zgradi Financijske agencije (FINA) u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.

Servis HITRO.HR ustvari je naziv za projekt One Stop Shopa (sve na jednom mjestu), koji građanima i poduzetnicima treba olakšati obavljanje upravnih i administrativnih postupaka, omogućiti im brži i jednostavniji pristup informacijama, komunikaciju s tijelima državne uprave.

Prva u nizu usluga koje će nuditi servis HITRO.HR je osnivanje društva s ograničenom odgovornosti. Poduzetnicima bi taj servis trebao omogućiti da umjesto do sada potrebnih 12 koraka to obave u najviše četiri koraka, istaknuo je Sanader.

Trebalo bi se višestruko smanjiti i vrijeme potrebno za osnivanje nove tvrtke, pa bi cijeli posao mogli obaviti najdulje u roku 15 dana, pa i kraće, a cilj je da to ostvare u roku sedam dana, kazao je premijer.

Najavio je da bi idući tjedan servis trebao krenuti i s uslugom otvaranja obrta, a do kraja ovog mjeseca servis HITRO.HR trebao bi biti otvoren i u Splitu, u poslovnici FINA-e.

Servis HITRO.HR bit će, kako je najavljeno, otvoren u svim većim gradovima, u svim većim poslovnicama FINA-e.

Vlada i FINA nastavit će sa širenjem usluga, a cilj je da se do kraja 2007. putem HITRO.HR servisa omogući obavljanje najvećeg broja administrativnih usluga. Cilj je da se omogući i obavljanje osobnih usluga, da se polako uvode i sustavi poreza u to umrežavanje, kazao je premijer.

Ističe kako se ozbiljno radi na uvođenju novog načina funkcioniranja tijela državne uprave i administracije. U centru treba biti građanin kojemu treba olakšati komunikaciju s državnom upravom, kazao je Sanader, ističući i da je započet proces umrežavanja tijela državne uprave.

"Trebamo raditi na tome da birokracija ode u povijest, a hitrokracija stupi na scenu, našim građanima treba brza, hitra i kvalitetna usluga", kazao je, naglašavajući i kako novi servis omogućuje da se izbjegnu mito i korupcija.

Materijalne preduvjete za otvaranje servisa HITRO.HR osigurala je FINA, a za rad na tim šalterima odabrano je više od 60 djelatnika koji će se educirati, ili su već educirani za taj posao.

Poduzetnici koji osnivaju društvo s ograničenom odgovornosti na šalteru HITRO.HR dobivaju informacije o svoj potrebnoj dokumentaciji, te potrebne obrasce i uplatnice, a na šalteru mogu obaviti i sve potrebne uplate.

Nakon toga, neke dokumente, kao što je prijava za upis u sudski registar s prilozima, ovjeravaju, odnosno solemniziraju kod javnog bilježnika, te potom na šalteru HITRO.HR predaju cjelokupnu prijavu. Po upisu u sudski registar poduzetnik dobiva rješenje koje mu dostavlja trgovački sud.

Na šalteru HITRO.HR pak dobiva obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti Državnog zavoda za statistiku, nakon čega na tom šalteru ili u banci otvara račun, a potrebne prijave za mirovinsko i zdravstveno osiguranje može također obaviti na istom mjestu, na šalterima tih zavoda u FINA-i.



Pisane vijesti