Sanader: Noćašnjim početkom pristupnih pregovora završena prva faza

Otvaranjem pristupnih pregovora s EU završeno je prvo, teže poglavlje učvršćivanja međunarodnog položaja Hrvatske, istaknuo je premijer Ivo Sanader na popodnevnoj, izvanrednoj sjednici hrvatske Vlade.

ZAGREB,4. listopada(Hina) - Otvaranjem pristupnih pregovora s EU završeno je prvo, teže poglavlje učvršćivanja međunarodnog položaja Hrvatske, istaknuo je premijer Ivo Sanader na popodnevnoj, izvanrednoj sjednici hrvatske Vlade.

Idemo u drugu fazu koja neće biti teža, nego lakša, rekao je Sanader, naglašavajući da predstoje pregovori koji moraju biti obavljeni kvalitetno, jer o njima ovisi status Hrvatske u EU.

Sve u Hrvatskoj je pozvao da se ne bave datumima, već da u prvi plan stave kvalitetan i brz tijek pregovora, koji će Hrvatskoj osigurati ostvarenje što više nacionalnih ciljeva.

Premijer je zahvalio svima koji su doprinjeli odluci o početku pregovora, te pozvao da se, ni danas, a ni u buduće ne licitira zaslugama za približavanje EU.

Ponosni smo kao Vlada što smo Hrvatsku doveli na početak pregovora, dobili smo punu potvrdu da je Hrvatska zrela demokratska zemlja i da njeni građani zaslužuju potvrdu europskih vrijednosti koje već žive, rekao je Sanader.

Zadovoljan sam kao predsjednik Vlade i HDZ-a, stranke koja je vodila Hrvatsku u neovisnost, a danas je vodi u Europu, rekao je Sanader, podsjetivši da se pred zadnje izbore, HDZ označavalo kao stranku čija će pobjeda voditi Hrvatsku u izolaciju.

Ako je izolacija to što se noćas dogodilo, neka takvih izolacija bude što više, naglasio je premijer.

Riječi zahvale uputio je svim članovima i službama Vlade, predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, svim prethodnim Vladama, prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, svima u Hrvatskom saboru gdje je, kaže, unatoč političkom rivalstvu, prepoznat nacionalni interes - Hrvatska u EU, koalicijskim partnerima, medijma.

Sanader je posebno zahvalio budućem i sadašnjem predsjedavajućem EU - Austriji i Velikoj Britaniji koji su, napominje, inzistirali da se dosezi i napori Hrvatske u provedbi Akcijskog plana i približavanja EU ispravno vrednuju.

Zahvaljujem vladi Austrije, kancelaru Wolfgangu Schuesellu, ministrici vanjskih poslova Ursuli Plassnik, "ne na činjenici da su trgovali s Turskom i Hrvatskom - to nije točno, već što su inzistirali da sehrvatski napori ispravno vrednuju", rekao je.

Naša ideja da se Europa ne dijeli na pitanju Hrvatske naišla je na odjek, istaknuo je Sanader, zahvalivši i čelnicima svih država članica EU, te zemalja kandidata.

Najavio je da će na razgovor pozvati predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, čelnika SDP-a Ivicu Račana kako bi se dogovorili o načinu praćenja pregovora, ne precizirajući kada.

Ministri u Sanaderovoj Vladi nisu krili zadovoljstvo početkom pregovora, ističući da se radi o povijesnom koraku nakon kojega slijedi gospodarski razvoj i bolji život hrvatskih građana.

Prošli smo put koji nije lagan, ali koji se pokazao jedinim ispravnim, rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, uvjeravajući da će se reforma pravosuđa završiti prije ulaska Hrvatske u EU.

Da noćašnja odluka već djeluje pozitivno, ministar financija Ivan Šuker vidi u živosti na zagrebačkoj i varaždinskoj burzi.

To je, kaže, definitivna potvrda da je Hrvatska ušla u poglavlje koje jamči ljepšu budućnost našoj djeci.

Ministri su prenijeli spremnost svojih ministarstava da na najbolji način 'odrade' pregovore s EU.

U Banskim dvorima moglo se neslužbeno čuti da bi do konca godine trebao početi 'screening' za sedam od 35 pregovaračkih poglavlja.

Vlada je zadužila voditeljicu hrvatskog izaslanstva, ministricu vanjskih poslova i eu-integracija Kolindu Grabar-Kitarović i glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka da za prvi sastanak Koordinacije za pregovore o pristupanju predlože odluku o imenovanju članova svih radnih skupina nadležnih za pripremu pregovora, i to po pojedinim poglavljima pregovora.

Ministarstvo vanjskih poslova zadužila je da predloži usvajanje Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o EU i pripremama za članstvo u predpristupnom razdoblju.

Sva tijela državne uprave dobila su zadaću da u svom dosegu aktiviraju sve potrebe radnje uoči prve faze pregovora.

Izvanrednu sjednicu, premijer je zaključio pjenušcem s ministrima i novinarima.



Pisane vijesti