Sanader o manipuliranju manjinskim mjestima u lokalnim tijelima

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izvijestio je danas da Središnji ured državne uprave istražuje postoje li zakonske mogućnosti da se spriječe manipulacije vijećničkim mjestima u lokalnim redstavničkim tijelima koja su na lokalnim izborima izborile nacionalne manjine.

ZAGREB,29. lipnja 2005.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izvijestio je danas da Središnji ured državne uprave istražuje postoje li zakonske ogućnosti da se spriječe manipulacije vijećničkim mjestima u lokalnim redstavničkim tijelima koja su na lokalnim izborima izborile nacionalne manjine.

HSP-ovac Pejo Trgovčević u saborskom je "aktualnom prijepodnevu" upozorio da izabrani predstavnici srpske manjine daju ostavke na mjesta u predstavničkim tijelima, da na njihova mjesta dolaze Hrvati, a da se tada, zbog nedovoljne zastupljenosti manjina, moraju provesti dopunski izbori, pa se proširuje predstavničko tijelo i stvara umjetna većina.

Trgovčević se ne protivi primjeni Ustavnog zakona o manjinama, koji manjinskim predstavnicima jamči zastupljenost u predstavničkim tijelima, ali nedopustivim smatra da proširenjem tih tijela izborni pobjednici u nekim sredinama postaju gubitnici.

Premijer Sanader odgovorio mu je kako mu je poznat slučaj manipulacije manjinskim mjestima, te izvijestio da državna uprava razmatra postoje li zakonske mogućnosti da se to spriječi.

Naglasio je da takva manipulacija nije dobra, ali i napomenuo da ako zakon ne brani takvu praksu Vlada ne može ništa učiniti.

Premijer je stoga apelirao na koalicijske partnere da u suradnji s Vladom pokušaju iznaći rješenja kako bi se takvi slučajevi izbjegli, kako bi se poštivala izborna volja birača.

Premijer je odbio komentirati upit Dragice Zgrebec (SDP) koja ga je, pozivajući se na pisanje novina, pitala do kada će tolerirati da njegovi bliski suradnici, konkretno bivši ministar Miomir Žužul, sredstva poreznih obveznika koriste za privatne svrhe.

Zgrebec je, naime, ustvrdila da je Žužul u ime Vlade, a bez javnog natječaja potpisao ugovor s londonskom lobističkom tvrtkom DLA, koja je za izvještavanje o pisanju stranih medija o Hrvatskoj dobila oko 280.000 funti, a sve se, dodala je zastupnica, podudara s vremenom stažiranja ministrove kćeri u toj tvrtki.

Dajete čvrste konstatacije kao da je sve što ste Vi rekli ili novinari napisali istina, nemam namjeru odgovarati na takav način, odgovorio joj je premijer.



Pisane vijesti