Sanader: Pregovarači s EU-om izabrani prema kriteriju stručnosti

Pri sastavljanju Pregovaračkog tima za pregovore s EU-om zanemarena je stranačka pripadnost kandidata, a glavni kriterij je bio stručnost, izjavio je danas dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade RH na predstavljanju Državnog izaslanstva i Pregovaračkog tima.

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Pri sastavljanju Pregovaračkog tima za pregovore s EU-om zanemarena je stranačka pripadnost kandidata, a glavni kriterij je bio stručnost, izjavio je danas dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade RH na predstavljanju Državnog izaslanstva i Pregovaračkog tima.

"Potpuno je zanemarena stranačka pripadnost, a presudni su bili poznavanje engleskog jezika, stručnost i vještina pregovaranja", kazao je Sanader u Banskim dvorima na prvom sastanku Državnog izaslanstva i Pregovaračkog tima.

Sanader je istaknuo da će se u pregovorima s EU-om naglasak staviti "na kvalitetu i dobar ishod pregovora". "Rokovi nisu važni, iako bi bilo lijepo da uđemo 2009." kako bi hrvatski građani mogli sudjelovati na izborima za Europski parlament.

Uz članove pregovaračkog tima, Hrvatska ima i posebnog savjetnika za pregovore, dugogodišnjeg povjerenika Europske komisije za poljoprivredu Franza Fischlera, a trenutačno se radi na angažiranju još dvojice savjetnika - jednog Nijemca i Francuza, rekao je Sanader.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i voditeljica Državnog izaslanstva Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će se do kraja ove godine provesti postupak screeninga, analitičkog pregleda usklađenosti zakonodavstva, za sedam poglavlja Europske pravne stečevine - znanost i istraživanje, kultura i obrazovanje, javne nabave, tržišno natjecanje, pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, sloboda kretanja kapitala i poljoprivreda i ruralni razvoj.

Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak je zatim predstavio 13 voditelja pregovaračkih skupina te voditelje radnih skupina za svako od 35 poglavlja acquis communautairea.

Svaki od 13 voditelja pregovaračkih skupina ima pod sobom nekoliko radnih skupina za svako pojedino poglavlje, svrstanih po srodnosti tema.



Pisane vijesti