Sanader: Uzlazni trend odnosa Hrvatske s EU

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas kako očekuje da će izvješće glavne haške tužiteljice pred Vijećem sigurnosti UN-a pokazati da Hrvatska surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i ocijenio da je trend odnosa Hrvatske s EU uzlazni.

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas kako očekuje da će izvješće glavne haške tužiteljice pred Vijećem sigurnosti UN-a pokazati da Hrvatska surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i ocijenio da je trend odnosa Hrvatske s EU uzlazni.

"Poznato je da je otvoren još jedan slučaj, no znamo da postoji akcijski plan koji se dobro primjenjuje i koji će sigurno biti dobro ocijenjen u tužiteljičinom izvješću u New Yorku, ali i jučer na sjednici Task Force grupe i danas na sjednici Vijeća ministara", izjavio je premijer Sanader novinarima nakon otvaranja Centra za stručno osposobljavanje i usavršavanja (državnih) službenika u Zagrebu.

Rekao je da očekuje nastavak pozitivnog trenda u odnosima između Hrvatske i EU, no da se ne želi upuštati u prognoze kakva će odluka biti Vijeća ministara.

Znam samo jedno, da Hrvatska čini sve da riješiti i taj zadnji slučaj", rekao je Sanader, dodavši kako ne bi mogao o pojedinostima prije sjednice Vijeća ministara EU.

Vijeće će danas raspravljati o financijskoj perspektivi EU, što je jedna od ključnih tema nakon referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj i najava Velike Britanije da još uvijek neće odlučiti o datumu referenduma koji bi trebao biti iduće godine. Imamo informaciju da će se raspravljati i o Hrvatskoj, a rezultate ćemo vidjeti još večeras, kazao je Sanader.

U vezi najava reformi u zdravstvu, mirovinskom i poreznom sustavu koje će ministar financija Ivan Šuker uskoro predstaviti u Washingtonu, Sanader je rekao da će se Vlada voditi načelom očuvanja socijalnog statusa najugroženijih slojeva društva i da tu ne treba imati nikakve bojazni. "Ne dolazi u obzir poskupljenje kruha", rekao je, naglasivši da najugroženiji i njihova prava neće biti dodatno ugroženi. "O svemu ostalom se može razgovarati, ali o tome ne, bar za vrijeme moje vlade", rekao je.

Najavio je da će vlada i dalje raditi na jačanju malog i srednjeg poduzetništva kako bi se povećao broj zaposlenih. Dodao je da se razmišlja o modelima koji bi bili trajno održivi u Hrvatskoj kad je
riječ o poreznoj reformi i zdravstvenom osiguranju. "Postoje neki segmenti koji su na dugi rok neodrživi i koji se ne mogu financirati", istaknuo je Sanader, spomenuvši pri tom indeksaciju mirovina. "O tome ćemo razgovarati i s našim partnerima Hrvatskom strankom umirovljenika", kazao je Sanader, dodavši da je obaveza Vlade poboljšati položaj umirovljenika, ali isto tako i obveza da se financiranje svede u održive okvire.




Pisane vijesti