Sanader zadovoljan predstojećim izvješćem Europske komisije o Hrvatskoj

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izrazio je u utorak u Poreču zadovoljstvo predstojećim izvješćem Europske komisije o napretku Hrvatske za ulazak u Europsku uniju premda još uvijek, kako je rekao, ne raspolaže službenim informacijama.

POREČ, 7. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izrazio je u utorak u Poreču zadovoljstvo predstojećim izvješćem Europske komisije o napretku Hrvatske za ulazak u Europsku uniju premda još uvijek, kako je rekao, ne raspolaže službenim informacijama.

"Izvješće je puno bolje nego što je bilo prošle godine i ono je po opsegu upola manje nego lani. To je zasigurno dobar vanjski znak i pokazatelj da je Hrvatska postigla napredak u tom pitanju", kazao je premijer Sanader novinarima nakon sjednice Vlade o izvješću koje će Europska komisija objaviti u srijedu u Bruxellesu.

Po njegovim riječima sasvim je normalno što u tom izvješću ima i kritičkih točaka te otvorenih pitanja jer da nije tako to bi značilo, dodao je on "da je Hrvatska već u Europskoj uniji i da nema nikakvih izazova".

"Upravo kritike u tom izvješću predstavljaju još jedan izazov za našu Vladu i za cijeli državni vrh. Ostalo je još nekoliko otvorenih pitanja koje trebamo riješiti", rekao je Sanader.

Nacrt Izvješća koje bi Europska komisija trebala usvojiti u srijedu uz priznanje za postignuti napredak kaže da Hrvatska u 2007. treba ubrzati reforme u ključnim područjima posebice pravosuđu i javnoj upravi i ojačati borbu protiv korupcije, a uz pohvale za slobodu medija daje Hrvatskoj i zamjerke zbog političkog utjecaja na javne medije.

Prema izvorima u Bruxellesu, nacrt Izvješća za zemlje kandidate i potencijalne kandidate kaže da nijedna od zemalja jugoistočne Europe ne može računati na članstvo u EU-u u kratkoročnom razdoblju, već u srednjoročnom ili dugoročnom, tj. od tri do pet, ili preko pet godina jer prije daljnjeg širenja EU mora riješiti pitanje svoga institucionalnog okvira, budući da je sadašnji dizajniran za 27 zemalja članica što će Unija imati 1. siječnja 2007. godine.



Pisane vijesti