Sastanak Vlade i HSU-a: Vlada ne pristaje na prijedlog o obeštećenju novih umirovljenika

Vlada ne može pristati na prijedlog o obeštećenju tzv. novih umirovljenika tako da im se mirovina izračuna na temelju deset najpovoljnijih godina staža, jer bi to bio povratak na stari sustav, izjavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimirom Jordanom.

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Vlada ne može pristati na prijedlog o obeštećenju tzv. novih umirovljenika tako da im se mirovina izračuna na temelju deset najpovoljnijih godina staža, jer bi to bio povratak na stari sustav, izjavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimirom Jordanom.

"Na to ne možemo pristati jer bismo u potpunosti odstupili od mirovinske reforme", rekao je novinarima Polančec, koji je ujedno i predsjednik Vladina povjerenstva za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, u kojem su predstavnici Vlade i umirovljenika.

"Radna skupina ima težak zadatak. Teško će biti pronaći dodatna sredstva, ali mi ne zatvaramo vrata, već tražimo rješenja kako bi se mirovinski sustav poboljšao", kazao je Polančec dodavši da Vlada ima ideje kako riješiti problem zaostajanja mirovina onih koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine.

Ujedno je najavio da će se Vlada ovih dana očitovati o svih 12 točaka na koje je u području mirovinskog osiguranja upozorio HSU.

Također je dogovoreno da se predstavnici Vlade i umirovljeničkih udruga sastanu za desetak dana kako bi razmotrili što je dosad ispunjeno iz postizbornog sporazuma HDZ-a i HSU-a, te što još treba učiniti.

Polančec i Jordan izrazili su zadovoljstvo jer je dogovoren nastavak suradnje.

Predsjednik HSU-a izjavio je kako je u stranci nakon srpnja, kada je Vlada bez konzultacija vratila staru formulu usklađivanja mirovina, prevladalo mišljenje da je sporazum između HDZ-a i HSU-a prekinut.

"Danas smo rekli da dijalog postoji i da ćemo nastaviti s rješavanjem problema iz mirovinskog i zdravstvenog sustava", rekao je Jordan dodavši da će HSU idućeg tjedna odlučiti hoće li podržati proračun za iduću godinu.

Jordan je istaknuo kako je jedna od prvih zadaća Vladina povjerenstva, koje se od osnutka u veljači sastalo samo jednom, pronalaženje rješenja za obeštećenje oko 300.000 novih umirovljenika, čije su mirovine i do 500 kuna manje za iste godine staža, te za još oko 350.000 budućih umirovljenika koji ne ostvaruju pravo na drugimirovinski stup.

"Vlada ne treba prihvatiti naš prijedlog, ali se taj problem mora riješiti. Moj je dojam da Vlada ima volje za to, samo treba sjesti i raditi na tome", zaključio je Jordan.



Pisane vijesti