Schuessel i Sanader o europskoj perspektivi zemalja regije

Austrijski kancelar i predsjedavajući Europskom unijom Wolfgang Schuessel i hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu su na Crans Montana Forumu u Zagrebu naglasili da zemlje jugoistočne Europe moraju imati europsku perspektivu.

ZAGREB, 5. travnja 2006. (Hina) - Austrijski kancelar i predsjedavajući Europskom unijom Wolfgang Schuessel i hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu su na Crans Montana Forumu u Zagrebu naglasili da zemlje jugoistočne Europe moraju imati europsku perspektivu.

Budućnost jugoistočne Europe leži u Europskoj uniji i zemlje regije moraju imati europsku perspektivu, jer upravo je ona motor reformi i ono što ujedinjuje demokratske i reformske snage u istom cilju, rekao je u srijedu u Zagrebu austrijski kancelar i predsjedavajući Europskom unijom Wolfgang Schuessel.

Austrijski kancelar bio je prvi gost govornik na otvaranju drugoga Crans Montana foruma, velikoga gospodarsko-političkog skupa koji se od srijede do petka održava u zagrebačkom hotelu Westinu.

Schuessel je ponovio kako napredak svake zemlje ovisi o njezinu vlastitom napretku i kako su neke zemlje prešle već veliki dio puta. "Zato sam se ja, sjetit ćete se, tako zdušno zalagao za početak pristupnih pregovora s Hrvatskom u listopadu prošle godine", rekao je Schuessel.

Austrijski kancelar je spomenuo pojedinačno svaku zemlju regije i stupanj njezinih veza s Europskom unijom, te podsjetio na nužnost regionalne suradnje za koju postoji politička volja iako se, kako je naglasio, "prošlost ne može zaboraviti preko noći".

Schuessel je ustvrdio kako je stanje u Europskoj uniji danas bolje nego prije godinu dana i rekao kako nema potrebe za pesimizmom glede europskog jugoistoka.

"Nema razloga za pesimizam - Europska unija počela je pregovore s Hrvatskom, Bugarska i Rumunjska su praktički članice, a Slovenija će postati prva zemlja s ovih prostora koja će ući u zonu jedinstvene europske valute", kazao je Schuessel za govornicom Crans Montana Foruma.

Vrata Europske unije prema državama jugoistočne Europe moraju biti otvorena i europsko ujedinjenje ne može biti završeno dok njezinim članicama postupno ne postanu sve te zemlje, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u svom govoru u srijedu navečer na otvaranju 2. Crans Montana Foruma u Zagrebu.

Međutim, kako je nastavio, postoje politički problemi koje treba riješiti prije toga, status Kosova, referendum u Crnoj Gori i ustavne reforme u BiH, odnosno tri najvažnija politička pitanja koja su na agendi međunarodne zajednice.

"Naše je čvrsto opredjeljenje u Hrvatskoj da budemo dio rješenja, dio politike EU-a, i stoga neće biti jednostrane politike Hrvatske prema našem susjedstvu. Mi možemo pridonijeti procesu nalaženja rješenja...spremni smo to učiniti, i učinit ćemo", kazao je Sanader.

"Danas, kada Europa nadilazi podjele i kad se ujedinjenjuje, u nama nalazi sugovornika, zagovornika i partnera i upravo je to točka gdje se zemljopis i politika susreću da omoguće Hrvatskoj otvarati dalje vrata Europe prema europskom jugoistoku", rekao je Sanader.

Premijer je podsjetio na prošlogodišnji CMF u Zagrebu, koji je održan nedugo nakon što je EU odgodila pregovore s RH 17. ožujka zbog nepotpune suradnje s Haškim sudom, i kazao da je kasnije razvoj događaja pokazao da je hrvatska Vlada bila vjerodostojna .

"Sada smo započeli pregovore o članstvu i oni se dobro odvijaju, vrlo smo ambiciozni i želimo voditikvalitetne i brze pregovore", naglasio je Sanader.



Pisane vijesti