Sjednica: Vlada šalje po 100 tisuća eura humanitarne pomoći BiH i Srbiji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlada_salje_po_100_tisuca_eura_humanitarne_pomoci_bih_i_srbiji.jpg

Na današnjoj 162. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je Konačni prijedlog zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja, istaknuvši da je Svjetska banka prepoznala ovaj projekt. „U sklopu zajma koji smo dobili za reformu socijalne politike u Hrvatskoj, određena financijska sredstva namijenjena su i za potporu jedinstvenog tijela vještačenja koje će početi funkcionirati pri Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava odnosno Fonda za rehabilitaciju“, kazala je ministrica Opačić. U odnosu na Prijedlog zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja, ovim je konačnim zakonskim prijedlogom detaljnije opisan sadržaj metodologija za provođenje vještačenja, dodatno je definirano na kojoj će se stavci u državnom proračunu osiguravati sredstva za rad tijela vještačenja, definirano je pravo osobe koja se vještači i osobe koja je određena njezinim pratiteljem na naknadu putnih troškova prilikom upućivanja na pregled radi vještačenja te je propisana mogućnost da se posebnim propisom zadrži obvezna revizija nalaza i mišljenja tijela vještačenja.

Vlada je donijela Odluku o proglašenju projekta Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište komponenta Projekta Rijeka Gateway strateškim projektom Republike Hrvatske. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je da je Lučka uprava Rijeka podnijela prijavu projekata, kazavši da će on direktno i posredno djelovati na razvoj cjelokupnog područja jer će za protok velike količine roba koristiti više usluga, špedicije, carine, željeznica, autoceste, osiguranja, potrošnje goriva i svega ostalog. Ministar Vrdoljak naglasio je da su tijekom izgradnje terminala predviđena indirektna zapošljavanja oko 1500 ljudi, dok će direktno biti osigurano 310 novih radnih mjesta.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavila je odluke o pružanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji. Podsjetila je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svake godine ima određena sredstva koja su rezervirana za humanitarnu pomoć u katastrofama u inozemstvu, dodavši da se taj novac može koristiti isključivo za te svrhe. S obzirom na kriznu humanitarnu situaciju u Bosni i Hercegovini te Srbiji, ministrica Pusić kazala je da će Vlada u iznosima po 100 tisuća eura pružiti humanitarnu pomoć Bosni i Hercegovini te Srbiji u ovim ljudski teškim trenutcima.

Donesen je Zaključak o prihvaćanju Izvješća o radu Povjerenstva za odabir strateškog partnera društva Petrokemija d.d., Kutina te Odluka o prestanku važenja Odluke o osnivanju Povjerenstva za odabir strateškog partnera društva Petrokemija d.d., Kutina. Ministar Ivan Vrdoljak kazao je da su za Petrokemiju pristigle četiri neobvezujuće ponude, pojasnivši pritom da je Povjerenstvo zaključilo da za društvo Petrokemija nije pronađen strateški partner jer nitko nije dostavio ponudu u roku i u skladu s uvjetima. Ministar je izvijestio i kako je prije nekoliko dana održana Skupština na kojoj su Uprava i Nadzorni odbor donijeli odluku o usvajanu programa restrukturiranja. „Sadašnji vlasnici, Vlada Republike Hrvatske s mirovinskim fondovima, ide u proces dokapitalizacije i restrukturiranja, kako bi spasili industriju u Petrokemiji u ovo kritično vrijeme. Vlada će s „mirovincima“ obaviti posao koji smo očekivali od strateškog partnera“, zaključio je ministar Vrdoljak.

Doneseno je i Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, Zakladi Ana Rukavina, za nabavu univerzalnog čitača mikrotitarskih pločica za potrebe Banke krvi, u iznosu od 213.742,80 kuna.



Pisane vijesti