Sjednica Vlade: Najavljena još veća ulaganja u poduzetničku infrastrukturu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_najavljena_jos_veca_ulaganja_u_poduzetnicku_infrastrukturu.jpg

Otvarajući današnju sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je da je riječ o simboličnoj i posljednjoj sjednici Vlade prije ulaska u Europsku uniju, istaknuvši da se otvara novo poglavlje u povijesti naše zemlje. „Šanse su tu i vjerujem da ćemo biti dovoljno pametni i brzi da ih iskoristimo. Standardi postaju viši i radujemo se tome jer smo u stanju živjeti, funkcionirati i napredovati po višim standardima“, kazao je premijer Milanović.

Predsjednik Vlade Milanović komentirao je i Vladin Prijedlog zakona o suradnji u kaznenim stvarima s člancima EU, koji je u saborskoj proceduri, potvrdivši da će ići u obliku u kojem je predložen kako bi se zaštitilo sudionike Domovinskog rata te najavio da će biti predložene promjene Ustava kojima bi se drukčije reguliralo pitanje sankcioniranja politički motiviranih zločina. „Od svojih političkih konkurenata u teškoj ekonomskoj situaciji nismo čuli ama baš ni jednu suvislu ideju kako ih riješiti. Četiri dana prije ulaska u EU i jedan dan nakon što se u javnosti pojavilo, autorizirano, da nudimo uvođenje u Ustav odredbe po kojoj za takve zločine nema zastare, optužuje nas se da štitimo zločince. Mi smo došli na vlast, provodimo zakone i sada ćemo predložiti promjene Ustava“, kazao je premijer Milanović. Ponovio je ćemo sami rješavati zločine, ako ih je bilo, naglasivši kako time radimo uslugu sebi i državama članicama EU.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je Prijedlog zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture. „Ovim zakonom ćemo uvesti reda u poduzetničku infrastrukturu odnosno poduzetničke zone i poduzetničke potporne institucije“, kazao je. Unutar razdoblja 2004. – 2012. godine sufinancirana je izgradnja 346 poduzetničkih zona u kojima je aktivno 2870 poduzetnika koji zapošljavaju 47 tisuća djelatnika. Vlada Republike Hrvatske sufinancirala je izgradnju poduzetničkih zona u ukupnom iznosu od 687.936.352,00 kuna. „S obzirom da država izdvaja veliki novac i pokušava upravljati tim prostorom u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, a i s obzirom na ulazak u Europsku uniju zbog čega će neke zone postati atraktivnije za investicije, smatramo da je potrebno donijeti jedan ovakav zakon“, kazao je ministar Maras i nastavio: „Narednih godina ćemo ulagati još više u poduzetničke potporne institucije koje čine: poduzetnički centri, poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi i razvojne agencije koji su nam potrebni i kao nešto što će apsorbirati veliki novac iz Europske unije“.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o održivom gospodarenju otpadom. Ministar Mihael Zmajlović ustvrdio je da je ovo najvažniji zakon iz resora okoliša i prirode. „Mijenjamo komunalne navike“, kazao je ministar Zmajlović, pojasnivši kako se ovim zakonom propisuje niz noviteta, poput i novog načina zbrinjavanja glomaznog otpada prema kojem jedinice lokalne samouprave moraju građanima omogućiti besplatnu predaju u reciklažna dvorišta ili omogućiti uslugu prijevoza po pozivu.

Između ostalog, raspravljalo se o Prijedlogu zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava te Prijedlogu zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a donesena je i Uredba o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji.

Na kraju današnje sjednice, premijer Milanović zahvalio se potpredsjedniku Vlade Nevenu Mimici kojemu je ovo zadnja sjednica Vlade. "Nevene, puno hvala i sretno", kazao je predsjednik Vlade Milanović. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica zahvalio se kolegama na suradnji te poželio Vladi da nastavi dobar posao. „Počašćen sam da ću nastaviti raditi u drugom okruženju, ali sve ono dobro što sam gradio radeći zajedno s vama, sigurno ću na najbolji način ugraditi u posao europskog povjerenika“, zaključio je potpredsjednik Mimica.



Pisane vijesti