Sjednica Vlade: Saboru upućena Nacionalna strategija razvoja zdravstva 2012. – 2020.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_saboru_upucena_nacionalna_strategija_razvoja_zdravstva_2012_2020.jpg

Otvarajući 49. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na novu pozitivnu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske, istaknuvši kako nema razloga za euforiju. „Povijesnom terminologijom bi se reklo, nije kraj nije ni početak kraja, nego eventualno kraj početka našim nastojanjima da zemlju uredimo i da srednjoročno stvorimo pretpostavke za gospodarski rast“, rekao je premijer Milanović. „Dobili smo sada kredit zato jer se u naše poteze, posebno u sektoru gospodarstva, prije svega financija, u ovom razdoblju vjeruje“, dodao je. „Naravno da veliki projekti ne mogu biti realizirani ni započeti odmah, jer u pripremi tih projekata trebaju ozbiljne i temeljite pripreme i za to treba koji mjesec više, ali ono što smo do sada radili i ono što ministar financija radi u financijskom sektoru, to se od ozbiljne države očekuje da počne raditi odmah i počeli smo raditi odmah“, objasnio je predsjednik Vlade, dodavši da se, kao i u svakom velikom poslu, ne može se sve predvidjeti te da će se događati pogreške. „Ali tko radi, radi, a tko ne radi i zabija glavu u pijesak dovodi zemlju u tešku poziciju. Moramo raditi i imamo pravo na grešku, ne na puno grešaka, ali tu i tamo na neku krivu procjenu da“, kazao je.

Komentirao je i kritike usmjerene na podjelu Hrvatske na dvije na statističke regije. „Otkad sam u politici ovako zlonamjernu i zlokobnu kritiku jedne dobre odluke već dugo nisam čuo“, kazao je predsjednik Vlade. Ovdje se pokušava od strane dviju stranaka napakostiti jednom dijelu Hrvatske, dodao je, istaknuvši kako Vlada neće zaboraviti Slavoniju. "Nećemo je zaboraviti. Učinit ćemo sve i iskoristiti sve potencijale da se izvuče iz krize gospodarstva i krize neodgovorne, populističke i huškačke politike, koja gura Slavoniju od EU-a", zaključio je premijer.

Na sjednici Vlade raspravljalo se o Nacrtu prijedloga nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da su u izradi strategije sudjelovali zdravstveni profesionalci, pacijenti, sindikati, ekonomisti, pravnici te da je više od 300 ljudi dalo svoj doprinos. „Ovaj strateški dokument zasnovan je na stručnim i znanstvenim dokazima“, kazao je ministar, istaknuvši da je ova strategija uvjet bez kojeg se ne može pristupiti europskim fondovima. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kazao je kako je zdravstveni odgoj u školama primjer prevencije u smislu poboljšanja zdravstvenog stanja djece te doprinos u ostvarivanju ciljeva nacionalne strategije razvoja zdravstva u Hrvatskoj.

Saboru je upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o djelatnosti socijalnog rada. „Riječ je o usklađivanju ovog Zakona sa Zakonom o socijalnoj skrbi i nešto bolje uređivanje Hrvatske komore socijalnih radnika“, objasnila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Između ostalog, donesena je Odluka o osnivanju Koordinacijskog povjerenstva za pripremu programskih dokumenata za financijsko razdoblje Europske unije 2014. - 2020. i određivanju odgovornosti i zadataka tijela uključenih u rad Koordinacijskog povjerenstva. Obrazlažući ovu Odluku, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić pojasnio je da je u svim segmentima države nužno odraditi posao izrade sektorskih strategija i sve te strategije na kraju preliti u programske dokumente za korištenje europskih fondova.



Pisane vijesti