Skrb o hrvatskim braniteljima trajna je zadaća i moralna obveza hrvatske države

  • Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/10 lipnja/VRH_9892 (3).jpg

U Šibeniku je danas svečano otvoren prvi hrvatski Veteranski centar - ustanova za podršku braniteljima, ali i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Izgrađen je u sklopu projekta Ministarstva hrvatskih branitelja,  vrijednog gotovo 340 milijuna kuna, koji se sufinancira europskim novcem.

Građevinski radovi završili potkraj godine, čak šest mjeseci prije roka. Uz Šibenik, centre će uskoro dobiti Sinj, Daruvar i Petrinja. Branitelji će odsad na jednom mjestu imati različite terapijske i rehabilitacijske programe i aktivnosti. Centar ima 142 ležaja, a godišnje će moći primiti više od 2700 bolesnika.
 
Na svečanom otvorenju sudjelovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministri Tomo Medved i Mario Banožić.
 
Obraćajući se okupljenima, premijer Plenković kazao je da otvaranje šibenskog Veteranskog centra najbolje simbolizira viziju rada ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda s kojim već šest godina u Vladi zajedno radi na onome za što smatraju da je dobro i da je moralna obveza hrvatske Vlade prema hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali najviše za slobodu Hrvatske.
 
Unaprijeđen zakonski okvir o pravima hrvatskih branitelja i drugih stradalnika Domovinskog rata
 
''To se manifestira na puno načina. Jedan od tih načina je da smo unaprijedili zakonski okvir koji regulira prava hrvatskih branitelja. Imamo jedinstveni zakon koji je donesen u dijalogu i partnerstvu s braniteljskim udrugama, koji je poboljšao neka rješenja koja nisu bila dovoljno kvalitetna, koji je popunio praznine koje su postojale, a ispravio je i određene nelogičnosti pa i nepravde'', kazao je Plenković.
 
Podsjetio je da je Vlada donijela i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, kao i da ministar hrvatskih branitelja i njegovi suradnici te brojne druge institucije hrvatske države svakodnevno sustavno rade na pronalasku osoba čije obitelji još uvijek ne znaju njihovu sudbinu.
 
''To je važna zadaća hrvatske Vlade, države i Ministarstva hrvatskih branitelja'', naglasio je dodavši da je Vlada donijela i Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata koji su u proteklih tridesetak godina bili zapostavljeni i čiji status nije bio reguliran.
 
Povećan proračun Ministarstva hrvatskih branitelja
 
Vlada je također povećala proračun Ministarstva hrvatskih branitelja i to izdašno, poručio je premijer, kako bi riješila sve prepreke, a osobito one koje se tiču zdravstvenih i mirovinskih tema, a u kontekstu poštovanja i digniteta Domovinskog rata nisu zaboravljeni ni pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane koji su također dali svoj doprinos obrani Hrvatske.
 
''Nema tog ključnog trenutka suvremene hrvatske slobode koju naša Vlada nije dostojno i dostojanstveno obilježila u proteklim godinama i prisjetila se svih onih kojima možemo zahvaliti da smo danas u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj, članici Europske unije i NATO-a, zemlji koja se svake godine bolje uređuje, čije institucije bolje funkcioniraju, koja osigurava svojim građanima kvalitetniji život'', kazao je Plenković te naglasio da svega toga ne bi bilo bez hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
 
Izgradnja veteranskih centara kroz načelo europske solidarnosti
 
Veteranski centar u Šibeniku, kao i ostala tri u Sinju, Daruvaru i Petrinji, financirana su s 85 posto sredstava iz proračuna Europske unije i bit će prilagođeni rehabilitacijskom potrebama hrvatskih branitelja, osobama s invaliditetom, kao i svim potrebnim sadržajima na najvišoj razini.
 
''Na taj način smo pokazali da možemo spojiti ono što nam je temelj, srce i sloboda i ono što nam je sadašnjost, razvoj i budućnost. I to kroz načelo europske solidarnosti koje se vidi u distribuciji proračunskih sredstava'', kazao je.
 
Smatra da je izgradnja veteranskih centara dobar primjer kako hrvatskim braniteljima i svim korisnicima koji su po odgovarajućim kriterijima predviđeni da ih koriste, omogućiti rehabilitaciju i zdravstvenu skrb na nivou kojeg Hrvatska prije nije imala.
 
''To je velik i pozitivan iskorak te poruka ove Vlade o temeljnoj vrijednosti, a to je poštovanje i uvažavanje'', naglasio je Plenković.
 
Dodao je da se vode razgovori s predstavnicima Europske komisije s namjerom da se i u idućem sedmogodišnjem proračunskom okviru EU omoguće sredstva za projekte ovoga tipa kako bi bilo još ovakvih centara.
 
Predsjednik Vlade poručio je da je skrb o hrvatskim braniteljima, a osobito o hrvatskim ratnim vojnim invalidima, trajna zadaća i obveza hrvatske države, za koju su kroz  izgradnju veteranskih centara pronađena dostojanstvena rješenja visoke kvalitete.
 
''Nadam se da će povratne informacije korisnika pokazati da je ovakav projekt, ovakva vizija imala smisla i da je zadovoljila kriterije koji su bili postavljeni'', zaključio je premijer Plenković.

Pisane vijesti