Snažna podrška Ukrajini. Hrvatska će pomoći s još 5 milijuna eura za razminiranje

  • Slika /Vijesti/2023/Listopad/11 listopada/VRH_6592-01.jpeg

Premijer Andrej Plenković naglasio je da će Hrvatska nastaviti pružati snažnu političku, financijsku i humanitarnu podršku Ukrajini, najavivši da će naša zemlja osigurati još pet milijuna eura za razminiranje Ukrajine. Kazao je da će Hrvatska, koja ima veliko iskustvo u procesu razminiranja, pomoći Ukrajini i hrvatskim strojevima i ekspertizom. "Mi smo kao i Ukrajina bili žrtve agresije i posljedice miniranih područja osjetile su se desetljećima", rekao je, dodavši da će proces razminiranja u Hrvatskoj biti dovršen na proljeće 2026. godine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju Međunarodne donatorske konferencije za humanitarno razminiranje Ukrajine u Hotelu Westin u Zagrebu. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop. 
 
U svom govoru, premijer je izrazio zadovoljstvo da će se u sljedeća dva dana na konferenciji kojoj je domaćin Hrvatska i koja je pokrenuta u suradnji s ukrajinskom Vladom, razgovarati o procesu humanitarnog razminiranja u Ukrajini.  
 
Potpora teritorijalnoj cjelovitosti i slobodi Ukrajine
 

Naglasio je da je široki odaziv na ovu konferenciju odraz i još jedna manifestacija naše potpore, našeg jedinstva i jasne podrške Ukrajini u okolnostima brutalne ruske agresije. "Želja svih nas je da pomognemo razminiranje, ali gospodarsku i fizičku obnovu Ukrajine, i prije svega, da joj pomognemo u njenim nastojanjima da ostvari svoju teritorijalnu cjelovitost i slobodu", poručio je Plenković.  
 
Premda su, naglasio je, posljednjih dana sve oči uprte u Izrael zbog brutalnog terorističkog napada Hamasa i daljnje eskalacije ove situacije na Bliskom istoku, Ukrajina je i dalje suočena s nesmiljenom ruskom agresijom i njenim posljedicama. Kazao je da će za šest dana biti 600 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, koja je krenula u veljači prošle godine, istaknuvši da herojstvo koje su pokazali ukrajinski branitelji, ukrajinski narod i ukrajinsko vodstvo pokazuje veliku privrženost slobodi i vrijednostima na kojima je izgrađena i današnja Europa. 
 
Stoga, smatra premijer, današnja rasprava o temi koja je izrazito kompleksna i zahtjevna, i koja će dugoročno biti na dnevnom redu, prije svega, ukrajinskih vlasti, je važna prilika, kako je rekao, da damo financijsku i operativnu podršku, ali prije svega da najavimo jedan strukturirani plan i strategiju rješavanja pitanja mina na ukrajinskom teritoriju.  
 
Hrvatska u procesu razminiranja ima veliko iskustvo
 
Naglasio je da Hrvatska u procesu razminiranja ima veliko iskustvo. "Mi smo kao i Ukrajina bili žrtve agresije i posljedice miniranih područja osjetile su se desetljećima", rekao je Plenković. 
 
Naveo je da su za Ukrajinu procjene troška razminiranja izrazito visoke, čak nešto manje od 10 posto troška ukupne obnove cijele infrastrukture koja je razorena u Ukrajini.
 
Zbog toga je, smatra premijer, potrebno već sada krenuti s procesom sveobuhvatne strategije razminiranja Ukrajine, koju će na današnjoj konferenciji predstaviti ukrajinski premijer Šmihal i potpredsjednica ukrajinske Vlade Sviridenko.  
 
Kazao je i kako Hrvatska iz svog iskustva dobro zna što znači biti napadnut, bombardiran, istjeran iz svojih domova, deportiran, okupiran, i pritom trpjeti velik broj civilnih i vojnih žrtava. Hrvatska, dodao je, zna što znači braniti slobodu, svoj teritorij, svoje vrijednosti i svoje suvereno pravo na upravljanje vlastitom sudbinom.
 
"Stoga smo itekako svjesni da je ustrajnost u jedinstvu podrške Ukrajini posebno važna, ne samo na političkoj, gospodarskoj, financijskoj i humanitarnoj razini, već i u vojnoj potpori toj zemlji", istaknuo je Plenković.
 
Potporu kakvu je Ukrajina doživjela u zadnjih godinu i pol dana, premijer je ocijenio podrškom bez presedana. Kazao je da takvo jedinstvo, brzina, učinkovitost paketa sankcija protiv Rusije, a i sva moguća potpora Ukrajini je olakšala njenu obranu, što će biti i jedna od tema europskih čelnika na Europskom vijeću kada se bude raspravljalo o pregledu Višegodišnjeg financijskog okvira, s ciljem da se financijska podrška Ukrajini osigura u idućih nekoliko godina.
 
Proces razminiranja bit će dovršen na proljeće 2026.
 
Predsjednik Vlade je rekao kako će u Hrvatskoj proces razminiranja biti završen tek na proljeće 2026., nakon trideset i jedne godine. Smatra da je to važno naglasiti kako bismo osvijestili zahtjevnost i dugotrajnost procesa koji je pred Ukrajinom.
 
Podsjetio je da je u razminiranju Hrvatske sudjelovalo više od dvije tisuće pirotehničara, kojima je zahvalio na njihovoj požrtvovnosti i predanom radu, a s pijetetom se prisjetio i onih koji su u tom opasnom poslu izgubili svoje živote. Kako bi upozorio na opasnost procesa razminiranja, naveo je da je u Hrvatskoj ranjeno 94 pirotehničara, a čak njih 40 je smrtno stradalo.
 
Premijer je kazao da je zadaća današnje konferencije dobiti okvir što je plan ukrajinske Vlade. Dodao je da je to najvažnije međunarodnim partnerima kako bi saznali na koji način pomoći Ukrajini i uklopiti svoje međunarodne aktivnosti, bile one financijske ili stručne prirode, bilo da je riječ o opremi ili doprinosu kompanija koje se bave procesom razminiranja.
 
Hrvatska do sada dala pet milijuna eura za proces razminiranja u Ukrajini
 
Podsjetio je i da je Hrvatska do sada već dala pet milijuna eura za proces razminiranja u Ukrajini i najavio da će Vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti još jednu odluku o dodatnih pet milijuna eura, što je, rekao je, doprinos Hrvatske kao zemlje domaćina ove Međunarodne donatorske konferencije.
 
Napomenuo je i da su jučer potpredsjednik Vlade Davor Božinović i ukrajinska potpredsjednica Vlade Julija Sviridenko potpisali Sporazum o suradnji u području protuminskog djelovanja, kazavši da se time želi postaviti okvir strukturirane suradnje između dvije zemlje.
 
"Razradili smo program pružanja pomoći Ukrajini, koji obuhvaća uspostavu regionalnog centra za razminiranje, hrvatske strojeve i ekspertizu", rekao je Plenković. U suradnji, dodao je, s Programom Ujedinjenih naroda za hranu i Organizacijom za hranu i poljoprivredu, izdvojili smo milijun eura za razminiranje i obnovu poljoprivrednih površina.
 
Izdvojio je i edukacijski projekt „Sigurniji zajedno“ koji je namijenjen ukrajinskoj djeci, kao i program psihosocijalne rehabilitacije. Podsjetio je i da je Hrvatska ugostila ukrajinske branitelje i ranjenike u veteranskim centrima i bolnicama. Premijer je poručio da je sve to dio hrvatskoga doprinosa Ukrajini u ovim zahtjevnim okolnostima.
 
"Želim da danas čujemo političke stavove svih koji su se ovdje okupili, ali isto tako i najave financijske i stručne podrške procesu razminiranja u Ukrajini", poručio je Plenković.
 
Naglasio je da je Hrvatska kao zemlja koja je prošla rat i agresiju, odlučila Ukrajini pomoći u dvije niše. Prva je razminiranje, a druga je u pomoć u procesu procesuiranja ratnih zločina. To je, rekao je, ono što znamo i čime smo se bavili zbog okolnosti u kojima smo se našli ne svojom krivnjom.
 
"Stoga je naša podrška prijateljskoj Ukrajini i dalje čvrsta i bit će takva u godinama koje su pred nama", poručio je premijer Plenković.   
 
Susret s povjerenikom Sinkevičiusom: U suradnji s Europskom komisijom nastavljamo pružati snažnu podršku Ukrajini
 
Uoči Međunarodne donatorske konferencije, predsjednik Vlade Plenković sastao se s povjerenikom Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusom Sinkevičiusom. "Velik odaziv zemalja odraz je jedinstva i solidarnosti s Ukrajinom. U suradnji s Europskom komisijom nastavljamo pružati snažnu političku, financijsku i humanitarnu podršku Ukrajini", napisao je Plenković na platformi X.

      

Božinović: Na konferenciji u Zagrebu obećano do pola milijarde eura za razminiranje Ukrajine

Gotovo pola milijarde eura obećano je na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji o razminiranju u Zagrebu, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, domaćin skupa. 

Božinović je rekao  da su države sudionice, njih 34, iskazale jasnu političku podršku Ukrajini na području razminiranja, naglasivši da tu podršku prate i konkretna obećanja. 

Dodao je da ta obećanja ukupno iznose gotovo pola milijarde eura, naglasivši da su dogovorene i dodatne donacije u tehničkim materijalima i opremi. 

Ministar je na raspravi tijekom konferencije istaknuo da trenutačni međunarodni napori trebaju biti usmjereni na obnovu mira u Ukrajini što je prije moguće i stvaranje preduvjeta za povratak normalnom životu.

Konferencija je okupila predstavnike članica Europske unije, Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Južne Koreje, Azerbajdžana, Norveške, Švicarske, te organizacija poput Svjetskog programa za hranu, Ureda UN-a za projektne usluge, Programa UN-a za razvoj i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje.

Zahvala Hrvatskoj na organizaciji današnje konferencije; Ukrajinskoj vladi razminiranje glavni prioritet

Prva potpredsjednica ukrajinske Vlade i ministrica gospodarstva Julija Sviridenko rekla je kako je tragedija da naša djeca u 21. stoljeću moraju učiti kako ne poginuti od mine.

Zahvalila je Hrvatskoj, zemlji s jedinstvenim iskustvom u razminiranju, što je inicirala i organizirala ovu konferenciju.

Naglasila je da će ukrajinskoj vladi razminiranje biti glavni prioritet u godinama koje slijede kako bi se omogućio povratak Ukrajinaca na tlo očišćeno od mina.

Trideset posto ukrajinskog teritorija pod minama

Ukrajinski premijer Denis Šmihal u obraćanju videovezom kazao je da je možda i 30 posto ukrajinskog teritorija pod minama, odnosno 174 tisuće kvadratnih metara, što je trostruko više od hrvatskog teritorija. 
U opasnosti od mina je 6 milijuna ljudi, 250 ih je već poginulo, a 500 ozlijeđeno, rekao je. 

Upozorio je da stručnjaci prognoziraju da bi moglo poginuti do 10 tisuća ljudi, a da Svjetska banka procjenjuje da će razminiranje koštati više od 37 milijardi dolara.

Prošle godine obučeno 1000 stručnjaka za razminiranje

Ukrajinski vojnici provode vojno razminiranje paralelno s borbama, policija je zadužena za operativno razminiranje u područjima izvan sukoba, a još nije počelo humanitarno razminiranje, potrebno da se sva područja očiste od mina, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko putem videoveze.

"Trebamo vašu podršku u ratu i postratnom razdoblju", poručio je ukrajinski ministar.

Najintenzivnije se razminira u Hersonu, Harkivu, Mikolajivu i Donecku. Prošle godine je obučeno 1000 stručnjaka za razminiranje, sada ih djeluje 1900, a plan je što prije povećati taj broj na 2800, dodao je Klimenko.  

Sljedeća konferencija u listopadu iduće godine u Švicarskoj

„Kao domaćin ove prve međunarodne donatorske konferencije Hrvatska je započela aktivnosti na europskoj i međunarodnoj razini kako bi podržala Ukrajinu u zahtjevnom zadatku koji će, sudeći prema našem iskustvu, biti dugotrajan”, rekao je Božinović u zaključku prvog dana skupa, najavivši da će se u listopadu iduće godine on održati u Švicarskoj.

Izvor: Vlada/Hina






























   

Pisane vijesti