Snažna uzajamna potpora i prijateljstvo Hrvatske i Irske

  • Slika /00 Foto mobitel/foto/65756D2A-7A5F-4699-B6CE-ECA7637E8977.jpeg

"Drago mi je da je moj prijatelj, Taoiseach Leo Varadkar danas u Zagrebu i da će u Hrvatskoj osjetiti atmosferu potpore i prijateljstva koja postoji između naših dviju zemalja", kazao je premijer Plenkovićnakon sastanka.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima u prvi službeni posjet predsjednika irske vlade (Taoiseacha) Lea Varadkara.

Nakon razgovora u četiri oka i nakon susreta dvaju izaslanstava dvojica su premijera dala izjave za medije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da s irskim premijerom već dugo surađuje na sastancima Europskoga vijeća te su obojica dobro upoznati o tome što Irska i Hrvatska zajednički rade na europskome planu. 

Galway i Rijeka, europske prijestolnice kulture

Kazao je da je riječ o dvjema zemljama koje imaju izrazito prijateljske odnose, čiji narodi gaje uzajamne simpatije, čija trgovinska razmjena premašuje100 milijuna eura. Danas su zajednički utvrdili kako bi, uz dobru gospodarsku suradnju koja već postoji, osobito na području informatičkih tehnologija, farmaceutskoj industriji i zrakoplovstvu, ona trebala biti još sadržajnija i veća. 

"Izrazito važno za odnose dviju zemalja je da u razdoblju pred nama i jedni i drugi znamo što su nam europski prioriteti. Za Hrvatsku, to je predsjedanje Vijećem Europske unije koje dolazi 2020. godine, pristupanje Schengenu i eurozoni", istaknuo je hrvatski predsjednik Vlade.

Dodao je da je za Hrvatsku posebno važno, u kontekstu pregovora o Brexitu i osjetljivim unutarnjopolitičkim procesima u Ujedinjenoj Kraljevini, dobro razumjeti sve zabrinutosti koje Irska ima s obzirom na specifičnost njezinoga položaja i granicu sa Sjevernom Irskom, a u kontekstu pregovora o Ugovoru o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. 

"Važno je da se pregovori završe na način koji će odgovarati i načelnim pozicijama koje smo zauzeli na Europskome vijeću, a da pritom budu zadovoljeni i interesi Irske u tom procesu i da se ono što se gradilo proteklih dvadesetak godina kroz tzv. Good Friday Agreement, ne dovede u pitanje", napomenuo je premijer Plenković i izrazio zadovoljstvo činjenicom da će 2020. Hrvatska i Irska imati dvije europske prijestolnice kulture, Galway u Irskoj i Rijeku u Hrvatskoj, što će dodatno ojačati međusobnu suradnju.

Kazao je da se u Hrvatskoj veselimo povećanju broja irskih turista kojih je u 2017. godini bilo 80.000, a nadamo se da će još više irskih prijatelja posjetiti Hrvatsku, osobito nakon uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Razgovaralo se i o tome da značajan broj građana Hrvatske temeljem slobode kretanja, pronalazi svoj posao i budućnost u Irskoj.

"Drago mi je da je moj prijatelj, Taoiseach Varadkar danas u Zagrebu i da će u Hrvatskoj osjetiti atmosferu potpore i prijateljstva koji postoje između naših dviju zemalja", zaključio je predsjednik hrvatske Vlade. 

Premijer Varadkar, koji je u Hrvatskoj prvi puta kao predsjednik Vlade, kazao je da mu je drago što se s premijerom Plenkovićem s kojim surađuje i u okviru Europske pučke stranke, ovaj put našao i sa timovima dviju zemalja. 

Zahvalio je na toploj dobrodošlici i iskoristio priliku da čestita Hrvatskoj na velikom uspjehu na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Kazao je da je lijepo kad jedna mala zemlja, s preko 4 milijuna stanovnika ima takva postignuća, što daje nadu i Irskoj da će jednom uspjeti ući u finale Svjetskoga prvenstva.

Slična iskustva Hrvatske i Irske

Prisjetio se 1990. godine, kad je Irska bila uspješna na Svjetskom nogometnom prvenstvu, što je ljudima uvelike podiglo samopouzdanje i samouvjerenost. Siguran je da će se to dogoditi i u Hrvatskoj koju je taj uspjeh učinio poznatom širom svijeta. 

Naglasio je da se Irska veseli hrvatskom predsjedanju Vijećem Europe 2020. godine, ali i ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu, nakon što je lani proslavila 25 godina neovisnosti, a ove godine pet godina od ulaska u Europsku uniju i 10 godina od ulaska u NATO.

Irski je premijer također iskazao zadovoljstvo snažnim i dobrim međusobnim odnosima. 

"U Irskoj postoji mala, ali rastuća hrvatska zajednica, koja je odabrala život u Irskoj i ondje se jako dobro integrirala. Hrvati vrijedno doprinose našem društvu i dobri su veleposlanici Hrvatske. Puno je sličnosti naših zemalja, imali smo dugu borbu za neovisnost, imamo sličan broj stanovnika, iskustvo migracija i velike dijaspore. Zaključili smo da bi našu bilateralnu suradnju trebalo još više unaprijediti, ne samo kada govorimo o turistima, već i o trgovini, ulaganju i sveučilišnoj suradnji. 

Iskoristio sam ovu prigodu kako bih premijeru Plenkoviću rekao koliko cijenimo solidarnost i razumijevanje koje Hrvatska pruža Irskoj.

Irska je, naravno, preokupirana situacijom oko Brexita, pogotovo situacijom u vezi sa Sjevernom Irskom. Međutim jasno dajemo našu potporu jedinstvu na razini Europske unije.

Svakako treba zajamčiti da će svi protokoli koji su do sada potpisani biti i dalje funkcionalni, posebno kada govorimo o odnosu Irske i Sjeverne Irske.

Također smo razgovarali o proračunu Europske unije nakon 2020. godine, o migracijama, o potrebama zapošljavanja, o klimatskim promjenama. 

Irska, koja također daje novac u proračun Europske unije zna koliko je važno razvijati kohezijske fondove koji se u koriste u Hrvatskoj. 

Zalažemo se da se oni u Hrvatskoj koriste za ulaganja u ceste i infrastrukturu kako bi se i dalje gradilo gospodarstvo na području jugoistočne Europe", kazao je na kraju irski premijer Leo Varadkar.




Pisane vijesti