Sporazum Vlade i sindikata o prodaji sedam posto dionica INA radnicima

Predstavnici Vlade i triju sindikalnih središnjica koje djeluju u INA grupi potpisali su danas sporazum o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje treba definirati uvjete i posebne pogodnosti za prodaju do sedam posto dionica Ine sadašnjim i bivšim zaposlenicima.

ZAGREB, 13. rujna 2006. (Hina) - Predstavnici Vlade i triju sindikalnih središnjica koje djeluju u INA grupi potpisali su danas sporazum o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje treba definirati uvjete i posebne pogodnosti za prodaju do sedam posto dionica Ine sadašnjim i bivšim zaposlenicima.

Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala donijeti odluku o osnivanju povjerenstva koje će u roku tri mjeseca izraditi model privatizacije, odnosno prodaje sedam posto dionica radnicima po povlaštenim uvjetima.

Sama prodaja dionica obavit će se najkasnije šest mjeseci nakon javne ponude dionica na burzi, a u model prodaje ugradit će se i razdoblje u kojem radnici kupljene dionice neće moći prodavati na tržištu, kazao je prilikom potpisivanja sporazuma potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Čelnici sindikalnih središnjica - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatske udruge sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata izrazili su zadovoljstvo što će u kreiranju načina prodaje dionica radnicima sudjelovati sindikalni predstavnici, posebice jer se "štete ranije pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj još zbrajaju".

V. d. predsjednica SSSH-a Ana Knežević napomenula je kako će u drugoj fazi privatizacije Ine sindikalci tražiti da se otvori rasprava o socijalnoj klauzuli te da najmanje tri godine ne bude otpuštanja radnika.

Predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Ivan Tomac zatražio je od Polančeca komentar izjave čelnika MOL-a o zatvaranju sisačke rafinerije, što je izazvalo bojazan radnika od otpuštanja.

Zabrinutost je izazvala navodna izjava predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija koja se prije nekoliko dana pojavila na Internet stranicama MOL-a, ali je ubrzo skinuta, a u kojoj stoji da se "rafinerija u Sisku mora zatvoriti, a riječka rafinerija tehnološki usavršiti".

Polančec je poručio da za bojazan nema razloga budući da je Hernadi, s kojim je osobno raspravljao o tome, "definitivno demantirao izjavu koja se pojavila na Internetu".

"Hernadiju ću prenijeti sugestiju sindikata i vjerujem da će se javno očitovati kako je ta izjava bila ili krivo interpretirana ili neprimjerena", kazao je Polančec.



Pisane vijesti