GSV prihvatio strategiju za promicanje ravnopravnosti spolova

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo prijedlog Nacionalne strategije za promicanje ravnopravnosti spolova koja bi se sutra trebala naći pred Vladom.

ZAGREB, 13. rujna 2006. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo prijedlog Nacionalne strategije za promicanje ravnopravnosti spolova koja bi se sutra trebala naći pred Vladom.

Strategija donosi niz mjera koje bi trebale pridonijeti poboljšanju položaja žena na tržištu rada, suzbijanju nasilja nad ženama i uklanjanju stereotipa iz školskih udžbenika, izjavila je novinarima nakon sjednice potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Podsjetila je da u ukupnom broju nezaposlenih udio žena iznosi 60 posto te da su im plaće u prosjeku 20 posto niže nego muškarcima.

Kao posebno značajno u strategiji Jadranka Kosor ističe prijedlog mjera za suzbijanje svih oblika nasilja prema ženama, među kojima je i prijedlog novih izmjena Kaznenoga zakona te Zakona o kaznenom postupku.

Dužnost predsjednika GSV-a od danas je kao sindikalni predstavnik preuzeo predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.



Pisane vijesti