Srbija, koja je bila agresor, sada glumi nekakvo tužiteljstvo ili sud. To neće proći!

Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/6 lipnja/HN20220606565388.jpg

Premijer Andrej Plenković odbacio je danas opravdanost američkih sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari i utemeljenost srbijanskih optužnica protiv hrvatskih pilota. Osvrnuo se i na  i Milanovićeve kritike da vlada ne čini ništa u zaštiti Hrvata u BiH. "Naš doprinos zaštiti prava Hrvata je visok. Njegov pristup je pasivnost i vrijeđanje svih aktera koji nam mogu pomoći, uključujući vrijeđanje bošnjačkih stranaka i bošnjačkog naroda", kazao je Plenković, poručivši da je Milanović hineći da se zalaže za Hrvate u BiH nanio samo štetu. 

Komentirajući aktualne političke teme nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a, predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da su glavne teme današnjeg sastanka bile su političke aktivnosti u prvom polugodištu 2022., prije svega energetska kriza, rast cijena sirovina i hrane, inflatorni pritisci te mjere koje je Vlada poduzimala kako bi smanjila udar na standard građana i na aktivnosti poduzetnika'.
 
Osvrnuo se i na današnje izjave predsjednika Milanovića koji je rekao kako diplomacija ne radi svoj posao ustvrdivši da svojim izjavama Hrvatskoj nanosi veliku sramotu i pokazuje ogromnu političku neodgovornost.
 
''Nažalost, sve njegove izjave su na veliku sramotu Hrvatske i hrvatskog naroda. Nije on jedini u tome, postoje saborski zastupnici - mislim na oporbu - koji nisu bili spremni glasati za deklaraciju o Ukrajini u Saboru prije 24. veljače, prije nego je Rusija pokrenula invaziju. Mi smo konzistentni, a nažalost za našu reputaciju, i on je konzistentan. Vodi jednu politiku koja bi trebala pustiti Rusiji da radi što hoće danas u Ukrajini, a sutra možda negdje drugdje. To je velika sramota i ogromna politička neodgovornost koju on pokazuje'', poručio je.
 
Dotaknuo se i američkih sankcija prema Marinku Čavari podsjetivši da je prvi hrvatski dužnosnik koji se javno u izjavi medijima usprotivio sankcijama bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić  Radman, i to nekoliko sati prije nego je to učinio Milanović.
 
Dodao je kako je danas i osobno razgovarao s Čavarom te mu poručio da Hrvatska stoji uz njega, a američku odluku ocijenio je neutemeljenom.
 
"Nikakav potez ministarstva financija SAD-a čovjeku koji je Hrvat iz BiH neće nikako naštetiti, možda reputacijski, ali ne vidim što se time htjelo postići. To je neka čudnovata osobna poruka, više političkog karaktera, koja je po meni promašena", kazao je.
 
Razlika između naše i Milanovićeve politike je nebo i zemlja
 
Novinare je zanimalo što se treba napraviti da predsjednik i premijer sjednu za isti stol, a premijer Plenković poručio je da je Vlada pružila ruku dijaloga još prije četiri mjeseca, u trenutku početka ruske agresije na Ukrajinu.
 
Dopis koji mu je premijer Plenković uputio, s prijedlogom za sazivanje Vijeća za nacionalu sigurnost, Milanović je tri mjeseca ignorirao.
 
Stoga je važno, kazao je premijer, kada se postavljaju ovakva pitanja stvari staviti u taj kontekst.
 
Govoreći o razlici između politika, istaknuo je da je Vlada kontinuirano visoko angažirana u zaštiti prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, dok je Milanovićev pristup pasivnost i vrijeđanje svih aktera koji mogu pomoći, uključujući i bošnjačke aktere.
 
"Sve što je on napravio hineći da pomaže Hrvatima je da je svojom politikom odvratio Bošnjake s kojima smo se trebali nešto dogovoriti. Ja sam samo vidio jednog agresivnog čovjeka koji neprimjerenu političku retoriku koju koristi interno, projicira i eksterno. Time šteti reputacijski Hrvatskoj, a u konačnici radi i štetu Hrvatima u BiH. Razlika je nebo i zemlja'', poručio je Plenković.
 
Ustvrdio je i kako je nemoguće usuglašavati vanjsku politiku ako se iz medija saznaje Milanovićeva namjera da blokira Finsku i Švedsku u pogledu članstva u NATO-u.
 
''Mi u Hrvatskoj doživljavamo te tirade kao da je to normalno, to je van svih načina komunikacije. Mi nismo ista ekipa, nismo isto društvo. Prvo treba smiriti loptu, postati pristojan, spreman na dijalog, ali dok smo mi izdajnici, udbaši, sorry nema dijaloga", upozorio je.
 
Srbija nam neće glumiti tužiteljstvo
 
Osvrnuo se i na odluku Višeg suda u Beogradu koji je danas potvrdio optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995. ustvrdivši kako ne dolazi u obzir da se pobjednička Hrvatska vojska, kojoj dugujemo slobodu i neovisnost, sada iz političkih razloga pretvara iz heroja u nekoga protiv koga će se voditi kazneni postupak.  
 
"Hrvatska ne prihvaća da srbijansko tužiteljstvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana na teritoriju koji nije Srbija'', naglasio je.
 
Odbacio je i srbijansku regionalnu jurisdikciju.
 
"Srbija, koja je bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo, da nam ta zemlja sada glumi nekakvo tužiteljstvo ili sud, to neće proći."
 
Kazao je i da je Hrvatska dogovorom htjela riješiti taj problem, ali su se sa srbijanske strane na to oglušili.
 
"Ako se za naš prijedlog za suradnjom 'ne trza', a onda 2022. serviraju ovakvi dokumenti iz kuhinje u Beogradu, to neće proći i tu  smo vrlo jasni'', poručio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti