Sredstva Vinske omotnice za 2020. iskorištena gotovo u cijelosti

Ministarstvo poljoprivrede u petak je objavilo da su sredstva Vinske omotnice za ovu godinu iskorištena gotovo u cijelosti - od 10,8 milijuna eura dostupnih za 2020. isplaćeno je 10,1 milijun eura, što je postotak iskorištenosti od gotovo 94 posto.

"S danom 15. listopada 2020. godine završena je još jedna 'vinska' financijska godina. Od ukupno dostupnih 10,8 milijuna eura za 2020. godinu u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, hrvatskim vinarima Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 10,1 milijun eura, čime je postotak iskorištenosti vinske omotnice veći nego ikad prije - gotovo 94 posto", navodi se u priopćenju.

Značajno povećan broj mjera

Iz Ministarstva ističu i kako je od prvoga programskoga razdoblja do sada proširen obuhvat, odnosno značajno povećan broj mjera koje su korisnicima na raspolaganju. Pojednostavljen je provedbeni okvir i procedure, kako bi proces odobravanja i ugovaranja mogao teći brže i jednostavnije.

Konkretnije, u novom programskom razdoblju pored postojećih triju mjera uvedena je nova mjera "informiranje u državama članicama", kao nadogradnja postojeće mjere "promidžbe na tržištima trećih zemlja" s intenzitetom potpore od 80 posto od razine maksimalno prihvatljivih troškova.

U mjeri "restrukturiranja i konverzija vinograda" povećan je intenzitet potpore s dosadašnjih 50 na 75 posto od razine maksimalno prihvatljivih troškova, uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od tri godine u slučaju kada se projekt restrukturiranja i konverzije provodi na lokaciji gdje je i iskrčeni vinograd te je uvedena mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo, što prije nije bilo moguće.

Povećavani intenziteti potpore

U svim mjerama, a s ciljem bržeg protoka financijskih sredstava u projektu, uvedena je isplata potpore po pojedinim provedenim aktivnostima u projektu, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede. 

U proteklom, izuzetno izazovnom razdoblju 2020. godine, a uslijed krize uzrokovane pandemijom Covid-19, uvedene su i dvije nove interventne mjere - "destilacija vina u kriznim slučajevima" i "Potpora za krizno skladištenje vina", koje su pri okončanju provedbe. Ujedno u ovom razdoblju su, zbog posebnih okolnosti i poremećaja koje je izazvala pandemija, u svim mjerama povećavani intenziteti potpore, tako da je u mjeri "ulaganja" povećan intenzitet s 50 posto na 70 posto, u mjeri "rekonstrukcije i konverzije vinograda" s postojećih 75 posto na 90 posto, u mjerama "informiranja" i "promidžbe na trećim tržištima" s 80 na 90 posto, navode iz Ministarstva poljoprivrede.
 
"Unatoč svim okolnostima, nove mjere, uspješna provedba ugovorenih projekata i obrada zahtjeva doprinijeli su većem iskorištenju omotnice u odnosu na sve prethodne godine", ocjenjuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Godišnji fond od 11 milijuna eura

Podsjećaju i da je putem Nacionalnog programa pomoći sektoru vina u predviđenom petogodišnjem programskom razdoblju iz europskog fonda i državnog proračuna Hrvatske osiguran godišnji fond od 11 milijuna eura, odnosno u pet godina ukupno više od 55 milijuna eura za razvojne projekte iz sektora vinarstva i vinogradarstva.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti