Stožer: U Hrvatskoj danas 208 novozaraženih, dvoje preminulih. Apel mladima da budu odgovorni i drže se mjera

  • Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/14 kolovoz/HN20200814684015.JPG

U posljednja 24 sata novih je 208 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj čime je nadmašen jučerašnji rekordan broj novooboljelih u jednom danu, a preminule su dvije osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U protekla 24 sata zabilježeno je  208 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 961", kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije.

To je drugi dan zaredom da se u Hrvatskoj bilježi rekordan broj oboljelih u jednom danu. Samo jučer je zabilježeno 180 slučajeva. 

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 pacijenata, od toga je na respiratoru pacijenata 10. Preminule su dvije osobe, osoba rođena 1960. godine u Splitu koja je bila na respiratoru te osoba rođena 1934. godine u KBC-u Osijek s komorbiditetom.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6258 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je .163 preminule, a 5134 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 3158 osobe. Do danas su ukupno testirane 134742 osobe, od toga 1249 u posljednja 24 sata.

"I dalje su vodeći po broju novooboljelih Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb. Nastavlja se situacija da je prosječna dob novooboljelih 31 godina, a njihove kliničke slike su trenutno blage", proučio je Capak.

Apel mladima da se drže mjera i budu odgovorni 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je u Zagrebu dvoje pacijenata na respiratoru. Većina kliničkih slika je blagog oblika. Nije velik ukupan broj hospitaliziranih u odnosu na oboljele. Obratila se mladima da shvate da su slike blage jer su većinom inficirani mladi. Prosječna dob je 30-ak godina. ''Moraju biti odgovorni zbog drugih, ne zbog samih sebe. Bit će sa starijima, bolesnima, vratit će se u škole, na fakultete, na radna mjesta'', istaknula je. Kaže da se ne moraju potpuno odreći zabave, ali da trebaju biti odgovorni. ''Molim mlade, koji su uvijek i svugdje bili predvodnici u dobrim stvarima, da nam pomognu da obuzdamo te brojke'', apelirala je. 

Zamoljen da komentira mjere koje su najavile neke europske države, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović ukazao je na specifičnosti epidemiološke situacije u Hrvatskoj.  

"Veći dio županija u Hrvatskoj je u zelenoj zoni, nekoliko ih je u žutoj zoni, a svega tri županije su u crvenoj zoni. To je činjenica. Pokušavamo ukazati na to da vlasti tih zemalja uvaže da turisti u Hrvatskoj mogu biti sigurni, jer je situacija u županijama u kojima ima najviše turista iz Austrije, Slovenije i Njemačke puno bolje," rekao je Božinović te izrazio nadu da će se i situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji početi popravljati. 

Zdravstveni sustav spreman za sve scenarije

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je cijeli zdravstveni sustav prenapregnut zbog epidemije, no siguran je da do kolapsa neće doći, jer Ministarstvo zdravstva vodi računa i traži načine da se riješe problemi u sustavu.

"Trenutno nisu popunjeni bolnički kapaciteti predviđeni za oboljele od koronavirusa, ukoliko ujesen oni ne budu dovoljni, dići će se drugi raspoloživi kapaciteti. Zdravstveni sustav je na oprezu, spreman za sve scenarije, nadam se da ćemo svi učiniti sve da ne dođe do takvih scenarija," dodala je Markotić.
 
Odgovarajući na primjedbe nekih zemalja da se u Hrvatskoj friziraju podaci, rečeno je da je to nemoguće jer novinari prate situaciju tijekom cijelog dana, u Hrvatskoj se testira na više mjesta, a u testiranja je uključeno puno ljudi te se niti jedan test ne može sakriti. 
 
Vlada komunicira s partnerima u inozemstvu
 
Upitan hoće li odgovoriti na zahtjev Istarske županije da hrvatska Vlada odmah uputi zahtjev talijanskoj Vladi kako bi mjeru obveze testiranja osoba koje dolaze iz Hrvatske provodila selektivno, sukladno realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, a ne zemlje u cjelini, potpredsjednik Božinović kazao je da Vlada komunicira s partnerima u inozemstvu. 

"Sve odluke su u nadležnosti pojedinih vlada, zato postoji diplomacija", kazao je.
 
Nacionalna udruga ugostitelja priopćila je da će najnovija odluka Stožera civilne zaštite o ograničavanju radnog vremena barova ugroziti i one objekte koji su se pridržavali mjera. 
Ministar Božinović kazao je da se mjera donosi na rok od deset dana tijekom kojeg će se pratiti stanje na terenu. 
 
"Prije mjere zatvaranja noćnih klubova donijeli smo nekoliko mjera, inspekcije su obilazile objekte i upozoravale na pridržavanje mjera. Pokušavamo sagledati situaciju u cjelini, važan nam je svaki gost, činimo sve da se u Hrvatskoj osjeća sigurnim. Turističke brojke pokazuju da se naši gosti iz tradicionalnih tržišta ovdje osjećaju dobro, dolaze u Hrvatsku koju znaju", rekao je Božinović.
 
U povodu sutrašnjeg blagdana Velike Gospe, ravnatelje HZJZ-a Capak kazao je da je Hrvatska biskupska konferencija apelirala na biskupe i svećenike da vode brigu o trenutnoj situaciji, da ne organiziraju procesije te da minimaliziraju sve popratne događaje
 
"Nadamo se da će se svi svećenici pridržavati preporuka," dodao je.


Pisane vijesti | Davor Božinović