Strateška orijentacija Hrvatske je NATO, EU i zapadni krug saveznika i partnera

Slika /Vijesti/2024/Listopad/22_listopada/PVRH_izjava_2210.jpeg

„Dijalog koji imamo s poslodavcima i sa sindikatima izrazito je dobar i koristan te je sada, nakon više od osam godina suradnje, stupanj povjerenja i razumijevanja na visokoj razini, što se vidi i u kvalitetnijem zakonodavstvu i većim plaćama zaposlenih. Na tom tragu, mislim da je prvi dojam i prve reakcije na Nacionalni plan stambene politike prilično pozitivan“, poručio je predsjednik Vlade Plenković u izjavi medijima nakon održanoj sastanka GSV-a u Petrinji. Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kovesi, kazavši da je Hrvatska od početka bila među prvih 16 zemalja koja je ušla u taj okvir suradnje. Odbacio je mogućnost da bi hrvatski vojnici, sudjelovanjem u aktivnosti NSATU, bili smješteni u Ukrajini.

Plenković je istaknuo da je današnji sastanak GSV-a održan u petrinjskoj Gradskoj munjari koja je sjajno obnovljena nakon potresa, a temeljni cilj bio je Nacionalni plan stambene politike koji su, uz širi uvodni govor o gospodarskoj i socijalnoj situaciji u Hrvatskoj, objasnili socijalnim partnerima.
 
Dijalog s poslodavcima i sindikatima, nakon više od osam godina suradnje, nazvao je izrazito dobrim, što se vidi kvalitetnijem zakonodavstvu i većim plaćama zaposlenih, bilo da je riječ o privatnom, javnom ili državnom sektoru.
 
Priuštivost stanovanja je i europska tema, prepoznata u dokumentima Europske komisije
 
Ocijenio je da su prve reakcije na predstavljeni Nacionalni plan stambene politike prilično pozitivne, jer je prepoznata tema koja je posebno važna mladim obiteljima.
 
„Priuštivost stanovanja nije samo hrvatska tema nego je i europska tema, prepoznata i u dokumentima Europske komisije i radit ćemo na tome da se svim mjerama, bez obzira o čijom nadležnosti je riječ, vodi računa o stvaranju pretpostavki i za povoljniji najam i za priuštiviju cijenu kupnje nekretnina, osobito za mlade obitelji“, poručio je premijer.
 
Komentirao je jučerašnji sastanak s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kovesi, koji je ocijenio jako dobrim te podsjetio da je Hrvatska, od početka, kada je krenula ta suradnja i uspostavljanje ureda EPPO-a bila među prvih 16 ili 17 zemalja koje su ušle u taj okvir suradnje.
 
Vrlo dobra suradnja s EPPO-om
 
„Ja sam to osobno podržavao još kao zastupnik u Europskom parlamentu. Mislim da se ta suradnja do sada pokazala kao jako dobra“, ocijenio je Plenković.
 
Kazao je da EPPO, sukladno svojim nadležnostima, dakle, ukoliko ima zloporabe sredstava europskog proračuna, ima pristup bilo kakvim informacijama ili bazama podataka kojima raspolažu hrvatske institucije jednako kao i DORH.
 
Premijer je naglasio da EPPO ima punu podršku kad je riječ o Geodetskom fakultetu koji je bio financiran sredstvima iz Kohezijskog fonda.
 
„Međutim, proširena nadležnost koja se odnosila na postpotresnu obnovu gdje je jasno utvrđeno, potvrđeno iz svih resora, da niti jedan euro nije potrošen iz europskih sredstava, tu je stvar što se nas tiče jasna i nepromijenjena“ pojasnio je Plenković, dodavši da je uoči parlamentarnih izbora u hrvatski medijski prostor bačena „dimna bomba“ s ciljem da HDZ pretrpi štetu.
 
„Borim se principijelno, kao čovjek i kao pravnik protiv situacija u kojima se, u bilo kojem predmetu, dovodimo u situaciju da se određene privilegirane informacije koje postoje u tijelu kaznenog progona, puštaju u medije i stvara se okvir da je netko kriv“, nastavio je.
 
Dodao je da se time automatski radi pritisak na sudstvo i utječe na proces, na prava okrivljenika te na pravičan postupak.
 
Svatko mora odgovarati, ali bez hajke i harange kojima se uništavaju životi i prije oslobađajućih presuda
 
Podsjetio je na medijski eksponirane slučajeve s, kako je kazao, involviranim izrazito visoko profilnim ljudima, kojima su uništene političke i poslovne karijere te obiteljski život, a koji su na kraju završili s oslobađajućim sudskim presudama.
 
„Nismo za zaštitu bilo koga, svatko mora odgovarati, nitko nema mandat da čini kaznena djela i zlorabi funkciju, pogotovo tko je vezan za državu ili za javne firme, no nismo ni za hajku i harangu koja se najčešće događa“, naglasio je Plenković.
 
Kazao je da o sukobu nadležnosti europska tužiteljica i on nisu razgovarali, podsjetivši da je praksa u više od pola zemalja koje sudjeluju u pojačanoj suradnji, da o sukobu nadležnosti odlučuje, kao što i kod nas odlučuje, glavni državni odvjetnik.
 
„Tu se ništa neće mijenjati, kao što nema promjene politike niti kad je riječ o europskim institucijama“, zaključio je premijer.
 
NSATU aktivnost imat će nekoliko časnika za vezu u Ukrajini, hrvatski vojnici neće biti tamo

Na pitanje novinara o aktivnosti NSATU, premijer je pojasnio kako će ona funkcionirati.

Poručio je poručio da se u ovom slučaju radi o političkom stavu predsjednika Milanovića  koji mijenja stratešku orijentaciju Hrvatske, a kojeg oporba slijedi. Napomenuo je da je strateška orijentacija Hrvatske godinama bila NATO, EU i zapadni krug saveznika i partnerima, želja da se pomogne Ukrajini kao žrtvi agresije te da Vlada oko toga nema dilema.

Upitan o više puta u javnom prostoru spomenutoj klasificiranoj bilješci, premijer je istaknuo da Milanović ne radi sve ovo zbog jedne obične klasificirane bilješke, već iz političkog cilja - ne želi pomoći žrtvi i želi uskraćivanjem suglasnosti za sudjelovanje Hrvatske u aktivnosti NSATU, poslati poruku da nije za Zapad, nije za žrtvu, nego je za Putinovu Rusiju, koja agresijom na Ukrajinu već dvije i pol godine krši međunarodno pravo, ubija desetke tisuća ljudi, ruši infrastrukturu i civilne objekte jedne ogromne zemlje.
 
''Bilješka je nebitna, ja prvi tren nisam znao o čemu se radi. Oni su ostali bez ikakvih argumenata, izađu van i lažu hrvatski narod da hrvatska Vlada šalje vojnike u Ukrajinu. Kad smo dokazali da lažu, sad su se ulovili neke zabilješke'', poručio je te dodao da je to sve veliko politiziranje, sramotni pokušaj otimanja načelnika Glavnog stožera sa rasprave Odbora za obranu, otimanja prozapadne orijentacije Hrvatske od hrvatskoga naroda i svih koji imaju jasan smjer sve ove godine.
 
''Milanović vas laže cijelo vrijeme, laže vam opozicija'', naglasio je premijer dodavši kako bi Hrvatska, zbog svoje recentne povijesti, prva u Europi trebala imati refleks potpore Ukrajini.
 
''Prije dvije godine već su nas osramotili u Europskoj uniji, a sad nas žele osramotiti pri NATO-u. Politička bit ovoga je da se Hrvatsku makne iz zapadnih saveznika i da Rusi imaju jednoga od svojih kadrova na čelu neke zemlje među članicama EU. Ne lažu ovi i oni, laže vas Milanović i njegova ekipa i oni koji će ga podržavati u Saboru”, ustvrdio je premijer.
 
O Zekanovićevoj izjavi o Daliji Orešković
 
Na pitanje o izjavi Hrvoja Zekanovića da Daliju Orešković zamišlja u krevetu omotanu hrvatskom zastavom, Plenković je odgovorio kako smatra da je pogriješio i pretjerao te da se treba ispričati. No, podsjetio je da je Milanović zastupnice Orešković i Puljak nazivao narikačama, uglednu novinarku kreštalicom, a uglednu profesoricu priležnicom.
 
''I sad se našla ekipica koja će pogaziti međunarodni položaj Hrvatske da bi skočila na Zekanovića, a mudro odšutješe narikanje…Licemjerju kojim ljevica ide za dvostrukim standardima u Hrvatskoj nema kraja”, kazao je.
 
Isto tako, podsjetio je da i Dalija  Orešković izgovara svakakve uvrede o Vladi i HDZ-u pa upitao zašto nju nitko ne poziva na odgovornost.
 
Zastupnici koji u petak budu glasali protiv sudjelovanja Hrvatske u NSATU aktivnosti, smatra premijer, pokazat će hrvatskom narodu da spadaju među one koji su u stanju izmaknuti zapadnu poziciju naše zemlje kako bi otišli na istok.
 
Da ovo radi netko iz HDZ-a, da ruši parlamentarnu demokraciju, Ustavni sud, SOA-u, Glavni stožer Hrvatske vojske, Hrvatski sabor, imali bi demonstracije na Pantovčaku. Ali sada ne, rekao je Plenković, jer ovo radi licemjerna ljevica.
 
''Hrvatski politički prostor se sveo na to da licemjerna ljevica može sve, može jedan besprizorni Beljak doći na Markov trg i reći da ove ovdje treba zapaliti na lomači i to je ok, nikom ništa. Da mi to radimo, to bi bilo strašno. Hrvatski političko-medijski prostor je prepun dvostrukih standarda i licemjerja. A ovo što Milanović radi je ideološki - mi hoćemo na Zapad, on nas vuče na istok'', poručio je.
 
Na kraju je još jednom pozvao i birače na izborima i zastupnike u Saboru da dobro razmisle o tome kako će i za koga glasovati.

Pisane vijesti