Anušić: Ni jedan hrvatski vojnik neće u Ukrajinu

Slika /Vijesti/2024/Listopad/22_listopada/HN_20241022753389.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić poručio je danas u Hrvatskom saboru da hrvatski vojnici sigurno neće biti raspoređeni na teritorij Ukrajine, istaknuvši kako bi sudjelovanje hrvatskih časnika u aktivnosti NSATU bio dodatan oblik angažmana i potpore Hrvatske kao odgovorne članice NATO saveza.

Anušić je na plenarnoj sjednici u Hrvatskom saboru zastupnicima predstavio 13 odluka o slanju naših vojnika u NATO i EU misije i aktivnosti, među kojima i onu obučne potpore Ukrajini NSATU, kojom bi se naši časnici slali u Wiesbaden u Njemačku, kako bi obučavali ukrajinske vojnike.
 
Podsjetio je da je Hrvatska do sada Ukrajini donirala preko 200 milijuna eura vojne opreme.
 
"NATO aktivnost NSATU aktivirana je na NATO summitu u Washingtonu u srpnju ove godine, na kojem je Hrvatsku predstavljao predsjednik Zoran Milanović. Mogao se tamo suprotstaviti, ali nije, usvojio je tekst Deklaracije s ostalim šefovima vlada i država članica NATO-a", podsjetio je Anušić.
 
Naglasio je kako ovom aktivnošću NATO nije, niti će slanjem vojnika u Wiesbaden, postati strana u oružanom sukobu, da se ova NSATU misija provodi isključivo na teritoriju zemalja članica NATO-a, te da je Hrvatska stavila dodatno nacionalno ograničenje koje sprječava upućivanje vojnika izvan teritorija zemalja članica NATO-a i u Ukrajinu.
 
Podsjetio je da je upravo to istaknuo u svom dopisu i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid.
 
"Očekuje se da će u ovoj aktivnosti sudjelovati približno 700 pripadnika iz savezničkih i partnerskih država. Sjedište će biti u Wiesbadenu, dok će logistički centri biti u državama saveznicama na istočnom krilu NATO-a", kazao je ministar, dodavši da Vlada smatra primjerenim sudjelovanje naših časnika u ovoj misiji.
 
Bio bi to dodatan oblik angažmana i potpore Hrvatske kao odgovorne članice NATO saveza, ocijenio je Anušić, a istovremeno bi imalo i značajnu vrijednost za naše Oružane snage u kontekstu afirmacije sposobnosti i stjecanja dodatnih znanja.
 
Premijer je dobio odobrenje NATO-a za deklasifikaciju podataka i iznio ih

Ministar Anušić je kazao da su upravo tijekom rasprave o slanju naših vojnika u njemački Wiesbaden, koja traje od jutra, dobili od NATO-a odobrenje za deklasifikacijom klasificiranih podataka na zahtjev premijera Andreja Plenkovića.

"Dok sam odgovarao na replike, ta je informacija došla u Vladu kod premijera i on ju je iznio", rekao je.

Anušić je pojasnio da NSATU može obuhvatiti nekolicinu osoblja strogo u svrhu časnika za vezu i koordinaciju pomoći, koja će povremeno putovati u Ukrajinu.

"Radi se o pripadnicima NATO snaga koje nemaju nacionalno ograničenje i koje će NATO zapovjedništvo odrediti da mogu po potrebi putovati u Kijev, gdje će se koordinirati logistička potpora cijelog svijeta ili zapadnog svijeta koja već traje pune dvije i pol godine. Dakle, putovat će na bilateralne sastanke s ukrajinskim vodstvom oko distribucije pomoći", dodao je.

SDP imao klasificirane podatke, tu ima posla i za SOA-u

Potpredsjednik Vlade ustvrdio je u Saboru da su zastupnici SDP-a imali klasificirane podatke o NSATU aktivnosti te da bi bio zanimljivo vidjeti kojim putem su ih dobili, poručivši da tu ima posla i za Sigurnosno obavještajnu agenciju.

"Zanimljivo bi bilo vidjeti kojim putem i kako je dio SDP-ovih zastupnika dobio tu informaciju, dok niti jedan HDZ-ov zastupnik tu informaciju nije imao. Očekujem da se time pozabavi SOA", kazao je.

Anušić je pritom napomenuo kako je prvi progovorio o klasificiranim podacima predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić na Odboru za obranu. „Evo vam poveznice, tko je podatak progurao i podijelio”, rekao je.

Dodao je kako su kazne za otkrivanje klasificiranih podataka NATO-a sigurno rigorozne jer je riječ o vojnim tajnama. „Curenje takvih informacija je vrlo kažnjivo i rigorozno od strane NATO-a”, ustvrdio je.

Izvor: HINA/Vlada
 

Pisane vijesti