Suradnja Hrvatske i Svete Stolice vrlo je dobra, Vlada je privržena provedbi Vatikanskih ugovora

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/12 listopada/4_web.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i nadbiskup Gallagher ocijenili su odnose i suradnju Hrvatske i Svete Stolice vrlo dobrima, kao i privrženost Vlade provedbi Vatikanskih ugovora. U tom kontekstu osvrnuli su se i na posjet predsjednika Vlade Svetoj Stolici i sastanak sa Svetim Ocem papom Franjom, 7. listopada prošle godine. Uvodno je predsjednik Vlade Plenković kazao kako Republika Hrvatska podržava aktivnosti Svetoga Oca u njegovom pontifikatu, pri čemu posebno cijeni njegove snažne poruke nade, mira i kršćanske solidarnosti najugroženijim državama i dijelovima svijeta.
 
Razgovarali su i o kanonizaciji Blaženoga Alojzija Stepinca, a nadbiskup Gallagher je upoznao predsjednika Vlade s detaljima i tijekom procesa koji je Crkva pokrenula.
 
Bilo je riječi i o stanju u zemljama jugoistočne Europe. Predsjednik Vlade i nadbiskup Gallagher naglasili su važnost uloge Hrvatske u aktivnoj potpori tim zemljama na njihovom europskom putu. U kontekstu nedavno održanih izbora u BiH, hrvatski premijer je kazao da je Hrvatskoj važna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih ostalih građana u BiH, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.
 
Govoreći o pitanju migracija, predsjednik Vlade je istaknuo doprinos Hrvatske u suzbijanju ilegalnih migracija i zaštiti najdulje van-schengenske vanjske granice Europske unije, dodavši pritom važnost humanog i odgovornog pristupa prema ljudima koji su u ratnoj ugrozi.

Pisane vijesti | Andrej Plenković